Dan organske proizvodnje Srpske

By 22. јула 2021. Poljoprivreda No Comments

Manifestacija „DAN ORGANSKE PROIZVODNJE SRPSKE“ održana je dana 21.07.2021. godine na Organskoj farmi „Jokić“ u Velikoj Ilovi, opština Prnjavor. Organizator manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, a pored predstavnika resornog ministarstva, prisustvovali su predstavnici Opštine Prnjavor, Privredne komore Republike Srpske, Organic Constrol System Srbije i Srpske, kao i brojni organski proizvođači iz Republike Srpske, kako individualni poljoprivredni proizvođači, tako i privredna društva članovi Grupacije organskih proizvođača Srpske, koji djeluju u okviru Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije PKRS.

Cilj manifestacije jeste dalje jačanje organske proizvodnje, promocija proizvođača i njihovih proizvoda i ovo je jedinstvena prilika da se proizvođači međusobno upoznaju i povežu, razmjene iskustva, ali i da se dogovore za zajedničke aktivnosti koje se očekuju u narednom periodu. U okviru iste prezentovan je letak za potrošače kako da prepoznaju organski proizvod na tržištu, a proizvođači su se informisali o listi registrovanih sredstava za zaštitu bilja koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji.

Organska farma „Jokić“ kroz tri generacije bavi se poljoprivrednom proizvodnjom i pravi su primjer odgovornog i predanog pristupa poslu. Preko 5% ukupne proizvodnje otkupnog mlijeka sa područja optine Opštine, proizvedeno je na ovoj farmi. Farma „Jokić“ posjeduje 1500 kvadrata za smještaj stoke, 120 grla stoke i 70 hektara zemljišta, a njen vlasnik Zlatko Jokić poljoprivredom se bavi još od 1980. godine. „Već 21 godinu posjedujemo certifikate za biljnu proizvodnju, a ove godine smo uključili certifikaciju stočarske proizvodnje i prerade, te se nadamo da ćemo kroz dvije godine moći da svoj gotov proizvod stavimo i na tržište. Sljedeće što imamo u planu jeste proizvodnja sira“, rekao je vlasnik farme.

Print Friendly

Leave a Reply