DigIT SME: Komora dodijelila računarsku opremu partnerima u projektu

Privredna komora Republike Srpske, u okviru projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT“, dodijelila je danas u Banjoj Luci, na trećem sastanku projektnog tima, računarsku opremu partnerima u realizaciji projektnih aktivnosti, Područnoj privrednoj komori Banja Luka, Inovacionom centru Banja Luka, te kompanijama Saga NFG d.o.o. Banja Luka i Topinox d.o.o. iz Prnjavora.

Projektom DigIT SME uspostaviće se i ojačati Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske, u cilju pružanja podrške privrednim društvima na polju digitalne transformacije. Ključne aktivnosti projekta odnose se na organizaciju edukacija i podršku u vezi procesa digitalizacije. Platforma za e-learning omogućiće edukaciju i razmjenu iskustava te promociju značaja primjene digitalne transformacije u svrhu povećanja konkurentnosti i razvoja inovacija. Značajna aktivnost projekta odnosi se na povezivanje i unapređenje saradnje kompanija iz sektora metalo-prerade i sektora informaciono-komunikacionih tehnologija. Putem obuke domaćih konsultanata pružiće se pomoć privrednim društvima u pogledu kreiranja strategije za digitalnu transformaciju.

Projekat će podržati proces izrade i implementacije digitalnih mapa u najmanje deset privrednih društava iz metaloprerađivačke i mašinske industrije. Projekat će dovesti do poslovne optimizacije, smanjenja troškova i povećanja produktivnosti kod ciljanih kompanija, a to će rezultirati sa povećanjem izvoza, te stvaranjem novih i zadržavanjem postojećih radnih mjesta.

Realizacija projekta otpočela je u avgustu prosle godine, a trajeće 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta iznosi 484.379,00 KM, od čega 383.998,39 KM sufinansira Evropska unija u okviru projekta EU4Business. EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

 

Print Friendly

Leave a Reply