Digitalizacija procesa pripreme i proizvodnje – priprema za Industrijsku revoluciju 4.0

DSCN8219Privredna komora Republike Srpske, u okviru Evropske mreže preduzetništva, organizovala je juče seminar na temu „Digitalizacija procesa pripreme i proizvodnje – priprema za Industrijsku revoluciju 4.0“.

Na seminaru je istaknuto da je razvoj novih proizvodnih i ITC tehnologija, robotizacije, primjene umjetne inteligencije i novih materijala omogućio razvoj privrede i društva, drugačiji od svega što je čovječanstvo do sada doživjelo. Pored neophodnih promjena u sistemu obrazovanja, kako je rečeno, privredna društva se moraju prilagoditi novim zahtjevima digitalizovanog tržišta, kao što su kratki rokovi uz zadovoljavajući kvalitet i praćenje sljedivosti, te izvršiti digitalizaciju procesa pripreme proizvodnje u cilju smanjenja administrativnih i proizvodnih troškova.

Na seminaru su prikazani osnovni razvojni procesi za digitalizaciju društva i privrede: u ITC tehnologiji (Cloud computing, Mobile, Big Data, Dron) i proizvodnim tehnologijama (robotizacija i automatizacija, aditivna proizvodnja, digitalizacija procesa pripreme i proizvodnje, novi materijali, pametni proizvodni elementi, umjetna inteligencija), te primjeri dobre prakse u preduzećima u Hrvatskoj, Austriji i Bosni i Hercegovini.

Seminar je bio namijenjen menadžerima, direktorima proizvodnje, rukovodiocima i zaposlenima u odjeljenjima tehničke pripreme i proizvodnje, kao i rukovodiocima sistema kvaliteta i IT menadžerima.

 

Print Friendly

Leave a Reply