Do 30. aprila odgođena primjena Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikovane kartice vozača

kamionMinistar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas u Sarajevu da je do 30. aprila odgođena primjena Pravilnika o uslovima za izdavanje licence i kvalifikovane kartice vozača.
Trninić je nakon sastanka sa ministrom transporta i komunikacija BiH Ismirom Juskom istakao da je odgoda primjene ovog pravilnika istekla 31. decembra prošle godine, ali da će biti formirana radna grupa koja će raditi na njegovoj izmjeni.

„Dogovorili smo da 30. aprila, kada se sastanemo, ne tražimo ponovo odgodu pravilnika, već da radna grupa pripremi njegovu izmjenu i prilagodi ga vozačima, kako bi bez problema mogli da dobiju licencu“, naveo je Trninić i dodao da će tome doprinijeti i donošenje zakona o međuentitetskom i međudržavnom transportu.

On je naglasio da je na sastanku konstatovano da je potrebno da se uspostavi informativni sistem između Banjaluke i Sarajeva, kako vozači iz Banjaluke ne bi morali da dolaze u Sarajevo po licencu, već da je, kada je izda Ministarstvo transporta i komunikacija, preuzmu u Ministarstvu saobraćaja i veza Srpske.

Prema njegovim riječima, najveći problem je što u Pravilniku jedan dio regulative nije po Ustavu i zakonu i što „zadire u obrazovanje“.

On je pojasnio da u Republici Srpskoj postoji škola za vozače u kojoj stiču zvanje „KV vozača“, a Pravilnikom je predviđeno da im je nakon toga potrebna dodatna edukacija u Širokom Brijegu.

„Bilo gdje da je planirana ta dodatna edukacija, to nije uredu i ukazali smo na taj problem, a radna grupa će imati zadatak da ga i riješi“, kaže Trninić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske istakao je da je na današnjem sastanku sa Juskom razgovarao i o infrastrukturnim projektima, kao i o izgradnji puta između Beograda i Sarajeva, o čemu je razgovarano i na sastanku predstavnika Savjeta ministara BiH i resornih ministara iz Srbije.

On je dodao da Republika Srpska podržava taj projekat i naglasio da su entiteti nadležni za infrastrukturne projekte, te da se o takvim temama ne može pričati bez entitetskih predstavnika.

Trninić je rekao da Jusko u vezi sa tim nije imamo nikakvu rezervu i da će, ako dođe do realizacije takvih planova, biti uključeno i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske.

On je naveo da je danas razgovarano i o mostu u Gradišci i mostu u Bratuncu, kao i o digitalizaciji i nedavno usvojenoj Strategiji transporta na nivou BiH.

Trninić je istakao da mu je žao što današnjem sastanku nije prisutvovao resorni ministar iz Federacije BiH /FBiH/ jer je jedan od zaključaka sastanka predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera FBiH Fadila Novalića da bude formirana zajednička komisija koja bi razgovarala o infrastrukturnim projektima.

 

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply