Dodijeljeni detašmani preduzećima iz Srpske za rad u SR Njemačkoj

U Privrednoj komori Republike Srpske danas su za 34 privredna društva iz Srpske dodjeljene odluke o raspodjeli 666 detašmana za rad u NJemačkoj za 2020/2021. godinu.

Predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić rekao je novinarima da je 36 preduzeća konkurisalo za detašmane, od kojih dva nisu ispunila uslove konkursa.

„Ovo je za naše firme važno zbog toga što radnici angažovani na rad širom NJemačke imaju mogućnost sticanja novih iskustava. Osim toga, tu su i finansijski efekti, jer naše firme godišnje prave realizacije između 30 i 34 miliona evra angažovanjem radne snage“, naglasio je Đurić.

Naveo je da je bilo problema sa vizama u proteklom periodu, gdje nekoliko mjeseci nisu ni primani zahtjevi, ali da su, zahvaljujući posredovanju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, u razgovoru sa njemačkim ambasadorom postignuti određeni dogovori.

„Ti dogovori su rezultovali relaksiranjem prilikom obezbjeđenja termina za dodjelu viza“, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, u prošloj detašmanskoj godini stepen realizacije detašmana na nivou BiH bio je 88 odsto, a taj procenat je nešto veći kada su u pitanju firme iz Republike Srpske.

Banjalučkoj firmi „Termomontaža“ dodijeljeno je 50 detašmana.

Direktor ove firme Borivoje Račić kaže da osim radnika, koji stiču radna iskustva na zahtjevnom njemačkom tržištu, koristi od ima i Republika Srpska, koja od toga dobija 15 miliona evra bilo od firmi ili od novca koji radnici šalju kući i koji se troši u Srpskoj.

Print Friendly

Leave a Reply