Kableks grupa: Otvorena nova fabrika u Laktašima

Fabrika CablexPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, vlasnici “Kableks grupe” i predsjednik Uprave Boris Debelak otvorili su nove prostorije fabrike koja se bavi proizvodnjom kablovskih setova za bijelu tehniku “Kableks BH” u Aleksandrovcu kod Laktaša.

Slovenačka kompanija “Kableks” preselila je dio svog poslovanja u BiH 2009. godine, gdje danas ima 250 zaposlenih.
U Sloveniji imaju 700 zaposlenih, a osim u Srbiji i BiH, u inostranstvu su otvorili fabrike u Turskoj, Kini, Poljskoj i Njemačkoj, sa ukupno 2.000 radnika. “Kableks” je zaključio ugovor sa firmom “Forverk” na pet godina, a računa i na produženje saradnje.
Za “Forverk” proizvode komplikovanije sklopove koji se sastoje od kablovskih snopova u plastičnom kućištu, modula sa elektronskim sklopom, senzora i zvučnika.

Osim Dodika i Debelaka, svečanim presijecanjem vrpce otvaranje prostorija u Aleksandrovcu ozvaničili su i vlasnici “Kableks grupe” Vlado Lojak, Zdenko Kopriva, Tone Pušar, Štefan Kranjc, Igor Slavinec. Otvaranju novih prostorija “Kableks grupe”, između ostalih, prisustvovali su ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek i načelnik Laktaša Miroslav Kodžoman.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply