Domaće kompanije iz sektora tekstila predstavile se njemačkim partnerima

Privredna komora Republike Srpske i Udruženje UTOK, uz podršku SIPPO BiH – Švajcarskog programa za promociju izvoza, te Spoljnotrgovinske komore BiH, organizovali su dvodnevni online B2B događaj „Upoznajte BiH proizvođače iz oblasti odjevne industrije“, koji je počeo juče.

Na ovom događaju, na kojem je ućestvovalo 13 preduzeća, kompanijama iz Njemačke predstavilo se sedam privrednih društava iz BiH, od čega četiri iz Republike Srpske, koje se bave proizvodnjom radne odjeće, modne konfekcije, te sportskog programa. S obzirom da je Njemačka, ako posmatramo tekstilnu industriju, najznačajniji spoljnotrgovinski patner BiH, tržište ove zemlje Evropske unije posebno je interesantno domaćim preduzećima.

Na plenarnom dijelu predstavnici njemačkih kompanija imali su priliku da se upoznaju sa stanjem i mogućnostima tekstilne industrije u BiH, nakon čega su u bilateralnim online razgovorima detaljnije upoznali odabrana privredna društva. Nakon prvih konatakata, u narednom periodu trebalo bi da dođe i do konkretnijih poslovnih prijedloga.

Osim kvaliteta izrade proizvoda, implementacije značajnih standarda u proizvodnji, blizine tržištu EU, pouzdanost i fleksibilnost u izradi malih serija su značajne prednosti koje imaju preduzeća iz BiH, što ih čini konkuretnim na tržištu u izradi odjevne industije. Posebno veliki interes vlada za privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom radne i korporativne odjeće.

Ove godine planiran je i nastup kompanija iz BiH na zajedničkom štandu na sajmu sigurnosti i zaštite A+A, koji je planiran da se održi od 26. do 29. oktobar 2021. godine, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, što će biti prilika da se naša preduzeća direktno predstave sa svojim proizvodnim kolekcijama na ovako prestižnom sajmu.

Print Friendly

Leave a Reply