Dostupni podaci od oko 1,5 miliona privrednika regiona

bifidexPrivrednicima regiona dostupni su podaci od oko milion i po privrednih subjekata i pravnih lica iz Republike Srpske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, a do kraja godine i Crne Gore, na portalu privrednih registara jugoistočne Evrope BIFIDEX.

Cilj je da zvanični, ažurni i provjereni podaci budu transparentni i na usluzi privrednicima, kao i da privrednici kasnije mogu preko portala da osnuju preduzeće u bilo kojoj od uključenih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Prema riječima direktora Agencije za privredne registre Srbije Milana Lučića, ovaj dio mogao bi u nekoj od kasnijih faza projekta vrlo brzo da se implementira između Srbije i Republike Srpske.

Lučić, u izjavi za Tanjug, ističe da se BIFIDEX saradnja potpuno poklapa sa idejom inicijative „Mali Šengen“ i da bi zato trebalo objediniti saradnju putem BIFIDEX-a i Komorskog investicionog foruma koji čine privredne komore tzv. zapadnobalkanske šestorke (WB6).

„Nama je ideja da spojimo ove dve stvari u narednom periodu, pošto su vrlo komplementarne i doprinele bi transparentnosti cijelog ovog procesa“, kaže Lučić.

BIFIDEX je digitalna platforma sa podacima iz zvaničnih registara i na njoj se mogu naći informacije o preduzećima po statusu i tako mogu se voditi kao aktivna, u likvidaciji, stečajnom postupku ili kao obrisana.

Republika Srpska se priključila 6. maja, kada je održan onlajn Samit Zapadnog Balkana i tog dana na portalu je objavljeno više od 60.000 podataka iz Srpske.

„Sa ovom dinamikom, očekujemo da se Crna Gora priključi do kraja godine i preostaju nam još podaci sa KiM i Federacije BiH da bismo kompletirali ZB“, naveo je Lučić i dodao da su i Hrvatska i Slovenija zainteresovane da se uključe u drugu fazu projekta, odnosno kada budu objavljeni podaci WB6.

BIFIDEX je jedinstveno pristupno mjesto za provjeru i pregled podataka zvaničnih i ažurnih podataka o registrovanim prvirednim subjektima ili drugim pravnim licima u zemljama ZB, a projekat je, prema njegovim riječima, počeo prije malo više od dvije godine.

„Crna Gora je, takođe, pristupila Upravnom odboru portala, međutim nisu svi registri u ovim zemljama na istom tehnološkom nivou. Nekada je potrebno malo duže vreme da se podaci iz pojedinačnih registara pripreme da bi bili u istoj formi“, rekao je Lučić.

Uspostavljanje i razvoj BIFIDEX-a finansijski su podržali Evropska banka za obnovu i razvoj i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva.

Lučić, koji je i predsednik Upravnog odbora BIFIDEX-a, kaže da se pomenuti britanski fond prošle godine uključio u projekat i finansirao dio priključenja preostalih registara.

„Zašto BIFIDEX? Svi mi u svojim zemljama imamo neke privatne kompanije koje prodaju određene podatke o privrednim subjektima. Mnogo puta nas je praksa naučila da su ti podaci kompromitovani pošto se dobijaju putevima koji nisu baš legalni, što unosi nesigurnost u poslovni ambijent. Takođe, ako vjerujete nekom komercijalnom proizvodu koji sadrži neki nelegalan podatak, koji je kompromitovan i netačan, možete donijeti pogrešnu poslovnu odluku“, naglasio je Lučić.

Zato je cilj da se, kako kaže, objave podaci zvanične državne institucije.

„Vidjeli smo da postoje fizička lica koja u svim uključenim zemljama posjeduju kompanije. Dakle, jedno lice ima kompaniju u sve četiri zemlje“, dodao je on.

Portal povećava transparenost i omogućava da jednostavnije pretražuje poslovni prostor u regionu. Svi zainteresovani sada mogu na BIFIDEX-u da urade osnovnu pretragu kao na sajtu APR-a Srbije i pronađu statusne i finansijske podatke.

Prvi sljedeći korak BIFIDEX-a može biti i usklađivanje potpune registracije, tako da i strani investitor može preko tog portala da registruje kompaniju u nekoj od uključenih zemalja. Preko BIFIDEX portala biće omogućen širok opseg poslovnih informacija i usluga, čiji je cilj pružanje podrške prekograničnoj trgovini i poslovanju, kao i unapređenje investicione klime u regionu Zapadnog Balkana, kažu u APR-u Srbije.

Print Friendly

Leave a Reply