Druga konferencija preduzetništva žena u Republici Srpskoj okupila više od 120 učesnika iz regiona

Potreba usvajanja Strategije razvoja preduzetništva žena u Republici Srpskoj i zajednički rad na ostavrenju njenih ciljeva, jedan je od zaključaka druge konferencije ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj „Žene u poslovnom svijetu“, koja je održana danas u prostorijama Privredne komore RS.

Na konferenciji, kojoj je prisustvovalo više od 120 preduzetnica iz zemalja regiona, zaključeno je i da je neophodno zalaganje za unapređenje uslova poslovanja i sistema podrške ženama preduzetnicama, dodatno usavršavanje kroz programe obuke i treninge, promocija, jačanje i umrežavanje preduzentica s ciljem međusobnog povezivanja i uspješne saradnje. Takođe, neophodna je i saradnja sa međunarodnim donatorima, kao i podrška partnerskih institucija, kako bi doprinijeli jačanju preduzetništva žena i u Republici Srpskoj, ali i u regionu.

Prije početka konferencije, direktor Privredne komore Republike Srpske, Dragica Ristić, rekla je novinarima da je cilj konferencije promovisanje ženskog preduzetništva, ohrabrivanje budućih i postojećih žena preduzetnika za nove projekte, te unapređenje saradnje razmjenom iskustava.

Naglasila je da Srpska već bilježi napredak kada je riječ o ženskom preduzetništvu i da žene čine trećinu vlasnika ili suvlasnika privrednih društava i preduzetničkih radnji.

– Kad se gleda po strukturi privrednih društava gdje su žene zaposlene i gdje su preduzetnice, vidljivo je da u svim sektorima privrede ima žena preduzetnika i na rukovodećim položajima od samostalnih radnji do metalske industrije – navela je Dragica Ristić.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Srpska posvećena ideji ženskog preduzetništva, što je vidljivo u Strategiji razvoja ženskog preduzetništva za period 2018-2021. godina kojom je određen i cilj većeg uključenja žena u ovu oblast.

– Strategijom koju je usvojila Vlada Srpske želi se postići i razvoj konkurentnosti i djelatnosti u kojima se žene angažuju, kao i podsticanje na motivaciju i jačanje onih sektora u kojima do sada žene nisu bile u obimu u kojem procjenjujemo da bi mogle biti uključene – rekao je Đokić novinarima.

Đokić je istakao da je Republika Srpska mjesto gdje se žene promovišu ne samo u preduzetništu, nego i u obavljanju važnih društvenih i državnih poslova.

– Poznato je koliko je žena u Vladi Srpske, u institucijama, na mjestima rukovodilaca velikih sistema, na pozicijama gdje žene autonomno odlučuju, a bitno je i promovisanje žena i u političkom segmentu – naveo je Đokić.

Nakon uvodnih obraćanja, održano je predavanje, odnosno motivacioni govor kojim je moderirala Ane Sindik iz EU ProLocal-a, GIZ, a o „liderstvu i motivaciji“ govorila je Ivana Malović iz Podgorice, dok je o temi „bez problema do rješenja“ pričala Ivana Radić iz Zagreba.

U drugom dijelu održana je i panel diskusija „Iskustva žena preduzetnica u RS i regionu“, na kojem su svoja iskustva predstavile Branka Ratković iz „Swisslion Industrije alata Trebinje“, Aleksandra Maksimovska iz „Maksimovski&Co“ Podgorica, Aleksandra Carvalho iz „Mereora“ Zagreb i Ljiljana Matković iz „Ekotima“ Loznica.

Poslije plenarnog dijela, u okviru Evropske mreže preduzetništva, održani su i bilateralni susreti preduzetnica iz regiona.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Privredna komora Srpske, Područna privredna komora Banjaluka i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Print Friendly

Leave a Reply