Drugi poziv: EBRD – Star Venture

By 11. септембра 2020. Aktuelnosti, Projekti No Comments

EBRD Star Venture program osmišljen je s ciljem da identifikuje start-up biznise s visokim potencijalom za skaliranje. Kako bi pomogao ovim biznisima da brzo napreduju, program mobilizuje stručnu podršku konzultanata i mentora širom svijeta.

Znate li koja je ključna razlika između rasta i skaliranja biznisa?

Rast obično podrazumijeva linearno povećanje prihoda koje je rezultat ulaganja dodatnih resursa u poslovanje. Međutim, skaliranje biznisa je povećanje prihoda postignuto bez tih dodatnih resursa i značajnih troškova.

Star Venture program traži registrovane biznise u ranoj fazi poslovanja, bez obzira na vrstu industrije u kojoj djeluju. Ovi biznisi u pravilu posluju kraće od dvije godine, ostvaruju prihode manje od 1M EUR, posjeduju jake i diferencirane kompetitivne prednosti, izvore prihoda koji se ponavljaju i što je najbitnije, uvjerenje da, uz pravu podršku, imaju potencijal da ostvare vrlo brz međunarodni rast. U obzir dolaze i već uhodani postojeći SME biznisi koji su razvili „spin-off“ ideju, tj. proizvod ili uslugu drugačiju od njihove osnovne djelatnosti, i žele ju testirati u praksi ali ne znaju kako.

Star Venture program implementira EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) i finansira Luksemburg kroz EBRD-ov Small Business Impact fond. Program se implementira u regiji Zapadnog Balkana, u partnerstvu s odabranim regionalnim akceleratorima i mrežom lokalnih konsultanata kako bi generisana podrška bila što bolje usmjerena i lokalni start-up ekosistem poboljšan.

Let’s make it happen!

Star Venture program odabraće kandidate na kompetitivnoj osnovi i odabrani biznisi pridružiće se dinamičnim poduzetničkim timovima u intenzivnom 18-mjesečnom programu koji uključuje stručnu podršku, baziranu na praktičnom iskustvu. Program uključuje pristup mentorima, tehničkoj podršci – konzultantima, savjetovanju o mehanizmima financiranja i lakšem izlasku na međunarodno tržište kao i pristup širokim međunarodnim mrežama poslovnih partnera, poduzetnika, visokopozicioniranih članova uprave i krajnjih potrošača.

Rok za dostavljanje prijava je 30.09.2020.

Podršku u pripremi aplikacija pružaju lokalni EBRD timovi i regionalni partner akceleratori, tako da Vas molimo da pratite dodatne informacije.

Službena komunikacija odvijat će se na engleskom jeziku.

Preko sljedećeg linka možete preuzeti dokumentaciju potrebnu za proces apliciranja:

https://www.ebrd.com/starventure/start-ups

Za sva dodatna pitanja u vezi procesa apliciranja, molimo Vas da se javite:

  • Martina Rotim, Advice for Small Business in Bosnia and Herzegovina – rotimm@ebrd.com
  • Dejan Tonic, Star Venture Regional Coordinator for Western Balkans – tonicd@ebrd.com.
Print Friendly

Leave a Reply