Đurić: Umanjiti fiskalne i parafiskalne namete

By 22. децембра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Borko ĐurićPredsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić istakao je juče u Banjaluci da se prioritetni zahtjevi poslovne zajednice u Srpskoj odnose na rasterećenje privrede umanjenjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja.
„Potrebne su izmjene Zakona o porezima i doprinosima, s ciljem njihovog vraćanja na nivo prije ekonomske krize, zatim izmjene Zakona na dohodak, s ciljem povišenja neoporezivog dijela na nivo najniže plate“, rekao je Đurić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
On je naglasio da je potrebna i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, s ciljem sistemskog rješavanja porodiljskog bolovanja i njegovog refundiranja.
„Potrebno je usvojiti i novi zakon o radu, s ciljem prilagođavanja radno-pravne regulative tržišnim uslovima privređivanja, odnosno da bi bili povećani mobilnost radne snage, stepen odgovornosti i stepen usklađenosti prava i obaveza poslodavaca i radnika“, pojasnio je Đurić.
Prema njegovom mišljenju, potrebno je poboljšati likvidnost privrede i vanbudžetskih fondova usvajanjem zakona o rokovima izvršenja novčanih obaveza.
„Mjere podrške i podsticaja privredi neophodno je sistemski urediti usvajanjem zakona o podsticajima. Potrebna je i reforma javne uprave, usklađivanje plata sa platama u privredi, kao i restukturisanje javnih preduzeća“, kaže Đurić.
On smatra da je potebno unaprijediti rad inspekcijskih organa i suzbijati „sivu ekonomiju“ i zaštititi domaću proizvodnju.
Narodna skupština Republike Srpske u Banjaluci razmatra Prijedlog Ekonomske politike za narednu godinu.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply