Edukativni centar PKRS: Dodijeljena uvjerenja polaznicima druge generacije programa osposobljavanja za profesionalne vozače motornih vozila

IMG-7fec1c5697e287a86d124321c0cd8154-VUvjerenja za 15 polaznika druge generacije programa osposobljavanja za profesionalne vozače motornih vozila, koji realizuje Edukativni centar Privredne komore Republike Srpske, dodijeljena su danas u Banjoj Luci.

Direktor Edukativnog centra Dragoslav Mihajlović rekao je novinarima da se na javni poziv, koji je u aprilu prošle godine objavio Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, javilo pet prevoznika koji su iskazali potrebu za 12 profesionalnih vozača.

„Oni su finansirali prekvalifikaciju za tih 12 kandidata putem ugovora sa Zavodom za zapošljavanje Srpske. Ovi kandidati će početi da rade u tih pet privrednih društava, dakle, imaju siguran posao“, izjavio je Mihajlović i dodao da su, osim tih 12 kandidata, imali i tri kandidata koja su putem samofinansiranja odlučila da steknu kvalifikaciju za profesionalnog vozača.

Prema njegovim riječima, obuka se odvijala u dva dijela – prvi je polaganje vozačkog ispita za „D“ kategoriju, a drugi dio je činila nastava u skladu sa osposobljavanjem vozača motornih vozila.

Direktor banjalučkog „Autoprevoza“ Dejan Mijić izrazio je zadovoljstvo programom prekvalifikacije, navodeći da je iz prve generacije vozača koji su prošli ovu obuku u tom preduzeću bilo zaposleno pet, od kojih sada radi četiri jer je jedan, u međuvremenu, dobio otkaz.

Prema njegovim riječima, ovim programom je predviđeno da poslodavci, koji su aplicirali i ušli u zajednički projekat sa Zavodom za zapošljavanje i Privrednom komorom, na neodređeno vrijeme zaposle kandidate koji završe program.

„Mi smo trudili da, osim programa koji je usklađen sa međunarodnim standardima obuke vozača, primijenimo sve ono što će im trebati u radu. Ukazali smo im na ono sa čime se susrećemo u našem svakodnevnom radu i što ne bi naučili tokom školovanja“, rekao je Mijić.

Gordana Latinović iz Zavoda za zapošljavanje navela je da za program prekvalifikacije i dokvalifikacije apliciraju poslodavci kojima je potrebna stručna radna snaga određenih kvalifikacija i vještina, a da, za sada, najveći uspjeh ima program za vozače.

Latinovićeva je naglasila da će Zavod za zapošljavanje, zajedno sa Vladom Republike Srpske u skladu sa Akcionim planom zapošljavanja, i ove godine predvidjeti određeni program prekvalifikacije i dokvalifikacije na koji će moći da apliciraju svi poslodavci kojima je potrebna radna snaga sa određenim stučnim vještinama.

Slaviša Cvijić, jedan od kandidata koji je završio program osposobljavanja, rekao je da je do sada radio na raznim poslovima, te da je ovo jedan vrlo kvalitetan program koji, uz prekvalifikaciju, nudi i stalno zaposlenje.

Print Friendly

Leave a Reply