EEN Kompanijska misija: Unapređenje saradnje i podizanje usluga kompanija iz Srpske i Srbije

By 25. септембра 2020. EEN, Komunalne usluge, Novosti iz Komore, slide No Comments

Privredna komora Republike Srpske, kao članica konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, organizovala je danas u Trebinju kompanijsku misiju privrednih društava komunalnih i uslužnih djelatnosti između Republike Srpske i Srbije.

Predstavnici strukovnih udruženja privrednih komora Republike Srpske i Srbije istakli su da su ciljevi u narednom periodu razmjena iskustava, zajedničko apliciranje na projekte i podizanje komunalnih i uslužnih djelatnosti na veći nivo.

Direktor Gradskog komunalnog preduzeća iz Trebinja Nedeljko Lambeta rekao je da je današnji sastanak prvi korak u saradnji dva udruženja i privrednih komora Srpske i Srbije.

„Ideja je razmjena iskustava, zajedno da apliciramo na određene projekte, fondove, pravna regulativa takođe da se promijeni. Sve komunalne probleme koje imaju Vršac, Beograd ima i Trebinje i Novi Grad. Želimo to sve da popravimo i dignemo na veći nivo“, rekao je Lambeta.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ iz Beograda Marko Popadić ocijenio je da je ovo uspješan nastavak zajedničke saradnje.

„Najveći zajednički problem jeste što mora dosta da se radi na edukaciji. Moramo da radimo na procesu razvijanja reciklaže, da probudimo svest kod ljudi koliko je bitno da se otpad odlaže kako treba“, rekao je Popadić.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Mile Petrović rekao je da je grad Trebinje na pravi način pokazao kako treba da izgleda grad i njegovo uređenje.

Sekretar Udruženja za komunalne djelatnosti Privredne komore Srbije Dalibor Joknić istakao je da je komunalni sektor vrlo bitan za neku državu, odnosno lokalnu samoupravu, dodavši da su neki od izazova u ovoj djelatnosti manjak radne snage i nedostatak novca.

„Sa druge strane imamo problem novca, on nije samo problematičan u komunalnom sektoru, ali je jako vidljiv. Tokovi novca su vrlo poremećeni ovom pandemijom, odnosno naplata je takva kakva jeste. Kompleteno rešenje je reformi komunalnog sektora“, rekao je Joknić.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da čuje da je Trebinje čist grad i izrazio spremnost da se saslušaju primjeri iz cijelog regiona, ali i da se prezentuje sve ono što se radi u ovom gradu na tom planu.

U okviru ove kompanijske misije, održani su i bilateralnih susreta privrednika dviju zemalja, zajednička sjednice strukovnih udrženja, kao i posjeta i upoznavanje sa radom komunalnih službi u Trebinju.

Print Friendly

Leave a Reply