Ekonomska saradnja prioritet ambasade BiH u Rumuniji

Ambasador BiH u RKostajnicaumuniji Mile Vasić rekao je danas u Kostajnici da je prioritet ambasade na čijem je čelu ekonomska saradnja BiH i Rumunije.
Vasić je na sastanku sa privrednicima i predstavnicima lokalnih uprava regije Prijedor rekao da spoljnotrgovinska razmjena BiH i Rumunije nije na nivou mogućnosti i dobrih političkih odnosa dvije zemlje.
„Cilj ovog sastanka je da napravimo bazu podataka o privrednim subjektima koji su zainteresovani da sarađuju sa rumunskim preduzećima da bismo mogli da ih adekvatno prezentujemo na tržištu Rumunije. Kruna svega bi trebalo da bude sajam privrednika BiH u Bukureštu krajem ove ili početkom sljedeće godine“, rekao je Vasić.
On je naveo da je rumunsko tržište od 20 miliona stanovnika izuzetno atraktivno.
„Rumunija nije ono što je nekad bila, već zemlja koja se brzo razvija i koja je u prošloj godini poslije Češke i Slovačke bila po razvoju najjača u srednjoj i istočnoj Evropi, a u ovoj godini se očekuje da prema ocjeni Evropske komisije bude druga po rastu i razvoju“, istakao je Vasić.
Govoreći o šansama privrednika iz BiH na tržištu Rumunije, Vasić je rekao da se radi o plodnom tlu na kojem je moguće napraviti odgovarajuće rezultate.
„Mi u ambasadi ćemo u skladu sa našim mogućnostima izaći u susret privrednicima, ali prvo moramo vidjeti šta mi imamo i što možemo ponuditi. Onda moramo procijeniti koliko smo konkurentni u odnosu na druge. Treba samo da se svi zajedno potrudimo i sigurno će biti efekta“, naglasio je Vasić.
Ambasador BiH u Rumuniji je istakao da i u Kostajnici prepoznaje potencijale za saradnju sa rumunskim privrednicima.
„Drago mi je da se Kostajnica, iako relativno mala opština, izuzetno ozbiljno razvija. U prilog tome govore brojni privredni subjekti čiji se broj povećava i koji iz dana u dan jačaju“, kaže Vasić.
Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo izrazio je nadu da će rezultat današnjeg sastanka biti određeni konkretni kontakti između privrednika BiH i Rumunije, posebno opštine Kostajnica za koju kaže da ima šta da ponudi.
„Kada je u pitanju privreda, mi imamo šta da ponudimo i sa čime da se pohvalimo. Mi imamo razvijenu drvnoprerađivačku, metaloprerađivačku industriju i tekstilne firme u kojima je od 1.400 zaposlenih na području opštine, direktno u proizvodnji oko 800 zaposlenih“, rekao je Bundalo.
Prema njegovim riječima, postoje široke mogućnosti za saradnju sa privrednicima iz Rumunije, ali zavisi dosta i od toga šta oni traže.
Direktor kostajničkog preduzeća „Foresta“ Svetozar Stanisavljević istakao je zadovoljstvo današnjim sastankom, uz očekivanja da će ovo biti veliki korak na povezivanju privrednika.
„Mi stojimo na raspolaganju, a koliko god nam je bitan izvoz nama je bitan i uvoz sirovina“, istakao je Stanisavljević.
Ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić je pozvao sve privrednike prijedorske regije da Ambasadi u Bukureštu dostave podatke o svojoj djelatnosti i proizvodima, odnosno da po potrebi kontaktiraju ambasadora zbog svih neophodnih provjera potencijalnih partnera u Rumuniji.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply