PROGRAMI EVROPSKE UNIJE

Evropska unija svake godine izdvaja značajna sredstva iz zajedničkog budžeta za pomoć manje razvijenim regionima i državama članicama. Određene fondovi za razvoj EU namenjuje i državama koje nisu njene članice, kao što su države kandidati, potencijalni kandidati, zemlje u razvoju, itd. Za privredu Bosne i Hercegovine značajni su sljedeći programi:

IPA

IPA IPA je nasljednik pet ranijih instrumenata predpristupne pomoći, Phare, ISPA, SAPARD, Instrumenta za Tursku i CARDS, i na taj način u jedinstvenu pravnu osnovu objedinjuje svu predpristupnu pomoć. Cilj ovog instrumenta je da olakša i objedini finansijsku pomoć državama kandidatima, kao i potencijalnim kandidatima za ulazak u Evropsku uniju.

Pročitaj više

HORIZON 2020

horizon...Horizon 2020 je novi program Evropske unije za istraživanja i inovacije, te je ujedno i najveći sistem finansiranja za ove svrhe u svijetu. Program nudi oko 80 milijardi eura bespovratnih donacija organizacijama iz svih sektora da se intenzivnije fokusiraju na inovacije i naučnoistraživačke aktivnosti bliske tržištu.

Pročitaj više

COSME

cosme_buttonCOSME je novi program namijenjen za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropskoj uniji za period od 2014. do 2020. godine sa budžetom od 2,3 milijarde evra. Obuhvatiće aktivnosti poput donošenja i provođenja politika na području preduzetništva, te aktivnosti promocije preduzetništva.

Pročitaj više

ERASMUS+

Erasmus+Program ERASMUS+ je nova aktivnost EU u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta. Program pokriva obrazovanje na svim nivoima, cjeloživotno učenje, visoko obrazovanje, stručno obrazovanje i obuka, učenje za odrasle, školskog obrazovanje i mlade.

Pročitaj više

TAIEX

taiexProgram pod nazivom Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija obezbjeđuje centralizovanu kratkoročnu tehničku pomoć u oblasti usklađivanja, primjene i izvršavanja zakonodavstva Evropske unije.

Pročitaj više

WB EDIF

eif-ue-logoPrivredna društva iz BiH mogu konkurisati za sredstva iz Programa za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana (Western Balkan Enterprise Development and Innovation Facility – WB EDIF) koji je uspostavljen u okviru Evropskog investicionog fonda.

Pročitaj više

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

Nikolina Dorontić Alibabić

Stručni saradnik

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-138

+387 51 493-126

Aktuelnosti

Otvoren 1. poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020

| Evropska unija, Projekti | No Comments

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije, Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije objavljuju 1. poziv za dostavljanje prijedloga projekata u…

Print Friendly

Program Interreg Mediteran: Prvi poziv za modularne projektne prijedloge

| Evropska unija, Projekti | No Comments

Otvaranje prvog poziva: 1. septembar 2015. Prvi poziv za modularne projektne prijedloge će biti otvoren od 1. septembra do 2. novembra 2015. Projektni partneri će svoje aplikacije moći podnijeti elektronski,…

Print Friendly

Otvoren 3. poziv za dostavlјanje predloga projekata u okviru Prekograničnog programa Srbija – BiH

| Evropska unija | No Comments

Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcijom za evropske integracije Bosne i Hercegovine objavlјuju poziv…

Print Friendly
Print Friendly