cosme_buttonCOSME je novi program namijenjen za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropskoj uniji za period od 2014. do 2020. godine sa budžetom od 2,3 milijarde evra. Obuhvatiće aktivnosti poput donošenja i provođenja politika na području preduzetništva, te aktivnosti promocije preduzetništva.

Cilj programa jeste jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća u EU, uključujući i sektor turizma, stvaranje preduzetničke kulture i promovisanje nastanka i razvoja MSP.

Ovaj program se velikim dijelom oslanja na aktivnosti u okviru starog Okvirnog Programa za konkurentnost i inovacije (CIP), odnosno obezbjeđuje kontinuitet mjera i aktivnosti u okviru Programa za preduzetništvo i inovacije (EIP), kao što je Evropska mreža preduzetništva (Europe Enterprise Network).

Program COSME prevenstveno je namjenjena malim i srednjim preduzećima, te nacionalnim, regionalnim i lokalnim organizacijama, udruženjima preduzetnika, kao i institucijama koji djeluju na području promocije i podrške preduzetništva.

Programom su obuhvaćene sljedeće mjere i ciljevi sa određenim budžetima i aktivnostima za svaki od njih:

  • Konkurentnost i održivost preduzeća u Europskoj uniji, uključujući turistički sektor (384,4 miliona evra)
  • Promociji preduzetničke kulture (86,8 miliona evra)
  • Lakši pristup finansijama malih i srednjih preduzeća u obliku kapitala i dugovanja
    (1,436 miliona evra)
  • Poboljšanje pristupa tržištima unutar EU i na globalnoj razini (2,443 miliona evra).

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

Linkovi

COSME

logo-een-en2

Print Friendly