Evropski zeleni plan – prilike i opasnosti za razvoj elektro-energetskog sektora u BiH

Evropski zeleni plan predstavlja novu razvojnu strategiju usmjerenu na postajanje Evrope klimatski neutralnim kontinentom do 2050. godine na osnovu dekarbonizacije energetskog sektora, ulaganjem u ekološki prihvatljive tehnologije i ulaganjem u energetsku efikasnost.

Evropska unija očekuje da politiku dekarbonizacije implementiraju zemlje kandidati i potencijali kandidati za članstvo, pa će se i od Bosne i Hercegovine tražiti sveobuhvatan plan dekarbonizacije sektora i implementacija drugih obaveza.

„Ako Bosna i Hercegovina i dalje bude kasnila s implementacijom EU energetskih politika, moguće je očekivati zaustavljanje procesa pristupanja članstvu u EU kao i posljedice ekonomskog karaktera“, upozorili su iz Centra za održivu energetsku tranziciju – RESET, nedavno formirane think tank nevladine organizacije, koja okuplja istaknute predstavnike stručne i akademske zajednice BiH.

Kako je istaknuto, to se odnosi na izostanak sredstava pomoći za energetsku tranziciju kao i uvođenje taksi, kako na izvoz električne energije proizvedene iz fosilnih goriva, tako i na robe proizvedene korištenjem električne energije proizvedene iz fosilnih goriva.

Budući da je u 2019. god. 72 odsto izvoza BiH išlo u zemlje EU, posljedice uvođenja ovih mjera su više no očigledne.

Djelovanje RESET-a fokusirano je na promovisanje multidisciplinarnog i inovativnog pristupa kreiranju politika transformacije energetskog sektora koje uvažavaju socio-ekonomsku održivost i pravičnu tranziciju.

Provođenje potrebnih reformi i uopšteno transformacija energetike su složeni politički, ekonomski, tehnički, ekološki i socijalni procesi koji zahtijevaju konsenzus društvenih aktera.

„Pošto energetska tranzicija uzrokuje i negativne socijalne posljedice po pojedine društvene grupe (u BiH posebno uslijed očekivanog smanjenja proizvodnje i korištenja uglja) potrebno je planirati i realizovati programe pravične tranzicije koji uključuje i ekonomsko restrukturiranje regiona koji značajno zavise od fosilnih goriva (regioni čija se ekonomija uglavnom oslanja na eksploataciju uglja). Stoga, Evropski zeleni plan predstavlja razvojnu šansu, ali i prijetnju za put bez povratka za elektroenergetski sektor u BiH“, poručili su iz RESET-a.

Više možete pročitati u dokumentu EU Green Deal -zadnja prilika za održiv i inkluzivan razvoj energetskog sektora u BiH.

Izvor: Capital.ba

Print Friendly

Leave a Reply