Financial Times: Srpska među 10 malih regija budućnosti, priznanja i za Prijedor, Bijeljinu i Zvornik

By 26. фебруара 2018. Aktuelnosti, BFC SEE, slide No Comments

Republika Srpska izabrana je među 10 malih regija budućnosti za 2018/2019. godinu, za strategiju stranih ulaganja.

Ovo rangiranje izvršio je portal „FDI intelligence“, servis britanskog poslovnog časopisa „Financial Times „, koji se bavi informacijama o stranim investicijama.

Osim Republike Srpske, i naša tri grada, Prijedor, Bijeljina i Zvornik, dobila su značajna priznanja.

Naime, Grad Prijedor priznanja je dobio u dvije od pet oblasti u kojoj su, između ostalog, ocjenjivane evropske mikro lokalne zajednice, do 100.000 stanovnika.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je novinarima da ova prestižna priznanja potvrđuju da je Prijedor grad razvoja i povoljnog poslovnog okruženja.

– Riječ je o oblasti upravljanja troškovima, gdje je Prijedor među mikro gradovima Evrope zauzeo 3. mjesto i time potvrđujemo kako upravljamo budžetom, raspolažemo resursima i kako provodimo značajne procese u administraciji, jer su to bili predmeti ocjenjivanja – istakao je Đaković.

On je dodao da je Prijedor zauzeo deveto mjesto u ocjenjivanju Strategije direktnih investicija.

– Time  smo  pokazali da smo povoljno mjesto za investicije, da smo strateški pripremili sve procedure, organizacijske jedinice, kao i podsticaje koji su u korist investitorima, kako bi bili što konkurentniji – naglasio je Đaković i dodao da su ovo priznanja koja još jednom potvrđuju da se grad Prijedor kreće putem razvoja i dobra preporuka za sve buduće investitore.

„Financial Times“ Bijeljinu je uvrstio na drugo mjesto liste sa deset ocijenjenih malih evropskih gradova najisplativijih za poslovanje u 2018/2019. godini.

– Uvrštavanje na liste najuspješnijih evropskih gradova za biznis je potvrda da su napori Gradske uprave da pojednostavi procedure za pokretanje poslovanja i stvori uslove za privlačenje investicija prepoznati i van granica Bosne i Hercegovine, odnosno, regiona. Istovremeno, ovo je dobra promocija Bijeljine i Republike Srpske u cjelini. Prije nekoliko godina Bijeljina je dobila i sertifikat BFC za povoljno poslovno okruženje i realno je očekivati da će se u narednom periodu pojačati interes investitora za ulaganje u naš Grad – ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

U kategoriji mikro gradova Evrope po isplativosti, “Financial Times” na četvrto mjesto rangirao je Zvornik.
– Drago nam je da se Zvornik našao na listi gradova budućnosti. To je jedan od dokaza da smo proteklih godina uradili dosta na stvaranju povoljne poslovne klime i da u tom pravcu trebamo i nastaviti. Trenutno smo u fazi pripreme različitih projektnih mogućnosti u Zvorniku i pokušaćemo da iskoristimo pozitivne reakcije iz profesionalnih krugova koji su nas u tome prepoznali – kazao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornik.

Dodjela sertifikata izabranima biće upriličena 13. marta u Kanu, u Francuskoj.
„FDI magazin“, kao centralni dio portala „FDI intelligence“, koji izdaje „Financial Times“, je dvomjesečna publikacija koja sadrži vijesti i informacije o stranim investicijama, čime se obezbjeđuje ažurni pregled globalne investicione aktivnosti.
Taj magazin ima 15.284 aktivnih korporativnih čitalaca i informiše više donosioce odluka o najnovijim promjenama na globalnoj investicionoj mapi.
Pokrenut 2001. godine, ovaj magazin je osnovan sa čvrstim ciljem da bude vodeći naslov za poslovanje u uslovima globalizacije.

Print Friendly

Leave a Reply