FINANSIJSKI POMOĆI PRIVREDNICIMA KOJI TRPE ŠTETU

By 18. марта 2020. Uncategorized No Comments

Predsjednik privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da i sa nivoa BiH vlasti finansijski treba pomoći privrednicima koji svakim danom trpe štetu zbog pojave virusa korona.

Đurić je rekao da podržava inicijative da se iz sredstava Centralne banke BiH obezbijedi novac za sanaciju štete privrednih subjekata u BiH.

“Treba koristiti ta sredstva /iz rezervi Centralne banke BiH/, jer po našim saznanjima nemamo drugih mogućnosti u smislu saniranja štete“, rekao je Đurić nakon sjednice Štaba za praćenje štetnih posljedica virusa korona na stanje u privredi Srpske.

On je rekao da je poseban problem koji treba rješavati pitanje plata radnika koji ne rade zbog uvedenih mjera nadležnih kada je riječ o virusu.

„Mnoge države su za rješavanje ovih problema izdvojile desetine milijardi evra, a mi ne smijemo sebi dozvoliti da problem plata radnika, koji ne rade zbog uvedenih mjera, bude prepušten samo poslodavcima. Mislim da država treba da pomogne po cijenu odricanja od nekih drugih stvari i na tome ćemo insistirati. To je važno da poslodavci zadrže zaposlene na poslu, ali da im se pomogne je ove probleme ne mogu sami iznijeti“, rekao je Đurić.

On je rekao da je pojava virusa korona ozbiljan problem za privrednike u Srpskoj, a posebno one koji zavise od sirovina iz inostranstva, te tamo izvoze svoju robu.

„Jedan broj njih koji su povezani sa Italijom i tamošnjim firmama je, nažalost, u tom smislu zatvorio svoje pogone. Niko ne može predvidjeti koliko će ova kriza da traje, ali nam ostaje da zajednički i pravovremeno tražimo najbolja rješenja“, rekao je Đurić.

On je rekao da uvedene mjere nadležnih na suzbijanju virusa korona treba prilagođavati privredi da bi ona što lakše prebrodila aktuelne probleme.

Đurić je rekao da im se do sada javilo 188 privrednih društava koja su predočila aktuelne probleme na čijem rješavanju se radi i biće rađeno.

„Radiće se i na rješavanju problema nedostatka zaštitnih sredstava i sredstava za dezingekciju, čije je nabavljanje otežano. Takođe, iz metalskog sektora imaju problem sa maskama za varioce i lakirere“, naveo je Đurić.

On je dodao da neki privrednici, zbog smanjenog obima posla, imaju problem sa izvršavanjem finansijskih obaveza prema lizing kućama po osnovu ranije nabavke opreme.

„Takođe, neka preduzeća u pograničnom dijelu sa Srbijom imaju problem sa radnicima koji zbog zatvaranja granice ne mogu doći na posao iz te zemlje“, istakao je Đurić.

Print Friendly

Leave a Reply