FIRMA Projekat: Drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

By 14. октобра 2014. Projekti No Comments

FIRMA projekat, finansiran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), poziva zainteresovana preduzeća da se prijave na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava (grant) namjenjenih očuvanju radnih mjesta u područjima pogođenim poplavama. Drugim pozivom za dodjelu bespovratnih sredstava proširuju djelovanje na dodatne opštine i sektore. Uz pet opština obuhvaćenih prvim pozivom, Doboj, Doboj Jug, Domaljevac-Šamac, Maglaj i Šamac ovim pozivom se dodaju još dvije opštine, Gračanica i Bijeljina kao i dodatni proizvodni sektor – prehrambena industrija. Na ovaj poziv mogu se javiti sva preduzeća iz navedenih sedam opština čija je osnovna djelatnost proizvodnog, odnosno proizvodno-uslužnog karaktera (preduzeća iz proizvodnog lanca vrijednosti) uključujući i prehrambenu industriju.

FIRMA projekat je u periodu od septembra 2009. do avgusta 2014. pružao podršku malim i srednjim preduzećima u sektorima drvoprerade, lake metalne obrade i turizma. Dodatne informacije o FIRMA projektu možete naći na www.firmaproject.ba.

FIRMA projekat je produžen do maja 2015. kako bi pružio podršku privatnom sektoru u poplavama pogođenim područjima. Tokom perioda produženja FIRMA projekat će biti fokusiran na „Obnavljanje uslova za život i zapošljavanje u privatnom sektoru u područjima pogođenim poplavama“. FIRMA podržava preduzeća čija je osnovna djelatnost proizvodnog, odnosno proizvodno-uslužnog karaktera (kompanije iz proizvodnog lanca vrijednosti) uključujući i prehrambenu industriju.

FIRMA projekat pruža podršku privatnim preduzećima iz proizvodnog i proizvodno-uslužnog sektora, osim preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u proizvodnju opreme za nadzor, vojne opreme ili oružja novu ili korištenu, opreme za policijske agencije ili agencije za provođenje zakona, opreme i usluga vršenja pobačaja, opreme za kontrolu vremenskih prilika, luksuzne robe i opreme za igre na sreću. FIRMA podržava preduzeća u oživljavanju proizvodnih procesa, očuvanju radnih mjesta te održavanje njihove pozicije na tržištu.

Ciljevi i svrha pomoći kroz bespovratna sredstva

FIRMA projekat podržava preduzeća iz privatnog sektora koje su pretrpjela štetu uzrokovanu poplavama u opštinama Doboja, Doboj Jug, Šamac, Domaljevac-Šamac , Maglaj, Gračanica i Bijeljina a koja spadaju ili u proizvodna ili uslužno-proizvodna (preduzeća iz proizvodnog lanca vrijednosti) preduzeća uključujući i prehrambenu industriju. Namjera je da se pomogne preduzećima koja imaju pet (5) ili više zaposlenih (zvanično prijavljenih zaključno sa datumom 30.4.2014) i koja su pretrpjela štetu od poplava. Cilj je obezbjediti pomoć kroz bespovratna sredstva onim kompanijama za koje ta podrška znači sprečavanje neminovnog gubitka tržišta, proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.

U sklopu programa podrške preduzećima, FIRMA projekat dodijeljuje bespovratna sredstva (grant) u rasponu od 15.000 do 40.000 KM, iako su mogući izuzeci, kako u smislu manjih, tako i u smislu većih iznosa.

 

Print Friendly