Firme vape za armiračima, tesarima i montažerima

građevinciNa samom početku građevinske sezone firme iz tog sektora muku muče sa nedostatkom stručne i kvalifikovane radne snage. Kako su nam se požalili građevinci, njihove firme vape za armiračima, tesarima, montažerima, fasaderima i bravarima.

Da fali kvalifikovane radne snage, pokazuje i konkurs banjalučkog građevinskog preduzeća „Aragosta Invest“.

Oni su tražili 20 tesara, a na konkurs nije stigla nijedna prijava!

Da ovo postaje sve izraženiji problem, smatra i Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS, koji ističe da nedostatak kvalifikovanih radnika leži u činjenici da taj kadar odlazi u inostranstvo.

„Ne odlaze ljudi koji su na birou za zapošljavanje, već najstručniji radnici“, upozorava Albijanić.

Ističe da školovani, obučeni i stručno osposobljeni radnici odlaze vani i to najčešće u Njemačku.

„Država mora posvetiti više pažnje ovom problemu i preduzeti određene mjere, da li u vidu limitiranja odlaska stručnjaka ili u osposobljavanju i obučavanju radnika mlađe dobi. Ako nastavimo ovim tempom, uskoro nećemo imati zanatlija“, tvrdi Albijanić.

Albijanićevo mišljenje dijeli i Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, koji ističe da problem ne leži samo u nedostatku radnika, već i u tome što dio stručnih radnika, koji na adekvatan način mogu obaviti kvalitetno postavljene zahtjeve poslodavaca, čine radnici koji su u poodmakloj starosnoj dobi.

„Ukoliko na adekvatan način ne odgovorimo potrebama tržišta rada, u vrlo kratkom periodu ostaćemo bez radne snage, jer ‘stari’ radnici će otići u penziju, a nećemo imati mlade radne snage da ih zamijeni“, upozorava Petrović.

Kaže da kao osnovni razlog zašto se mladi ne opredjeljuju za ovakva zanimanja, iako vrlo lako mogu naći zaposlenje, leži u činjenici da svi žele da rade u javnom sektoru, gdje su im primanja veća, a posao neuporedivo lakši.

Naglašava da je problem posebno izražen s početkom prošle godine, od kada je otvoreno slobodno tržište radne snage, te da svi koji su u prilici da napuste zemlju i odu za boljim uslovima kakve im naše firme nisu u prilici obezbijediti to i urade.

Iz Privredne komore poručuju da je neophodno iznaći rješenje za adekvatno vrednovanje rada u realnom i javnom sektoru te naći načine kako bi realni sektor postao privlačniji radnoj snazi.

Izvor: Nezavisne novine

Print Friendly

Leave a Reply