„Foresta“ otvorila novi proizvodni pogon

By 29. септембра 2015. Aktuelnosti, Šumarstvo i drvoprerada No Comments

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Foresta1Kostajnici novi proizvodni pogon drvoprerađivačkog preduzeća „Foresta“ vrijedan dva miliona maraka za šta je dio novca obezbijeđen kreditom Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpkse.
„Samo prije godinu i po bio sam ovdje svjedok ogromne pošasti – poplave i tada sam mogao samo da ih ohrabrim da ne stanu. Danas mi je drago što su svojim naporima i karakterom uspjeli da ne odustanu i da otvore i novi pogon“, rekao je Dodik u obraćanju zvanicama.
On je istakao da je ova firma nesumnjiv resurs za Republiku Srpsku jer je jedina takve vrste na širem prostoru.
„IRB je omogućila podršku i otvorena su i nova radna mjesta. Sada im je potrebna sirovinska podrška i na tome moramo da radimo. Već danas sam razgovarao sa predstavnicima ‘Šuma Srpske’ jer dodatna sirovinska baza značila bi povećanje broja radnika i otvaranje druge smjene“, naglasio je predsjednik Srpske.
On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske nakon poplava obezbijedila 850.000 KM za regulaciju toka rječice Tavije, a „Putevi Republike Srpske“ sanaciju mosta – ukupno milion maraka.
„Novac i za jedno i za drugo je odobren i ja izražavam žaljenje zbog birokratskih procedura zbog kojih to

već do sada nije urađeno, ali to će biti završeno i tu ne treba stati“, rekao je Dodik.
On je dodao da se često zaboravlja da je poplava prošle godine odnijela dvije milijarde maraka ili čitav godišnji budžet Republike Srpske, te apelovao na medije da „u opštem sivilu napada svih na sve treba afirmisati dobre priče poput ove, a ovakvih mjesta ima još u Republici Srpskoj“.

Direktor „Foreste“ Svetozar Stanisavljević rekao je da se u novom proizvodnom pogonu, prvom i jedinom u ovom dijelu Evrope, proizvodi lamela najsavremenijom austrijskom tehnologijom.

 

„Novim proizvodnim postrojenjem ‘Foresta’ proizvodi najkvalitetniju lamelu debljine od dva do šest milimetara koja se koristi u industriji podova za izradu dvoslojnog i troslojnog parketa“, rekao je Stanisavljević.

Prema njegovim riječima, najveći dio proizvodnje ove firme odnosi se na izvoz u zemlje od Portugala i Španije do Kine i Japana, a novom tehnologijom „Foresta“ će postići znatno bolji kvalitet i kapacitet svojih proizvoda i povećati broj kupaca.
„Danas zapošljavamo 86 radnika i imamo godišnji prihod veći od pet miliona maraka od čega se više od 80 odsto odnosi na izvoz“, dodao je Stanisavljević.
Porodica Stanisavljević se duže od 80 godina bavi biznisom, a preduzeće „Foresta“ u sadašnjem organizacionom obliku postoji od 2000. godine i stalnim ulaganjem u razvoj i modernizaciju uspjelo da se od male firme sa svega šest zapsolenih u nepunih 15 godina razvije u moderno i priznato preduzeće.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply