GIZ objavio javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalskog, mašinskog i drvnog sektora

By 31. августа 2021. Aktuelnosti, Projekti, slide No Comments
NJemačka organizacija GIZ juče je objavila javni poziv za prijavu projekata u oblasti metalskog i drvoprerađivačkog sektora, u okviru zajedničkog projekta EU i Vlade NJemačke „EU za oporavak biznisa“ za pomoć preduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom kovida 19.
U okviru poziva tri miliona evra bespovratnih sredstava biće dostupno za mjere oporavka mikro, malih i srednjih preduzeća u metalskom, mašinskom i drvnom sektoru u BiH.Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 48.000 evra, a bespovratna sredstva moći će se koristiti na aktivnosti poput primjene industrijskih standarda, primjene vrhunskih energetski efikasnih mašina, strategije dvostrukog ili više izvora u kupovini, razvoja strategije ulaska na tržište, inovacije digitalnog marketinga, te drugim aktivnostima.Obraćajući se novinarima u Sarajevu, menadžer projekta Nils Vetcel istakao je da je prerađivačka industrija teško pogođena pandemijom, zbog čega su poremećeni lanci snadbijevanja, a preduzeća rade smanjenim kapacitetom, što veliki broj radnih mjesta dovodi u opasnost.

„S druge strane, kupci na ključnim tržištima počeli su reorganizovati svoje poslovne modele i tražiti dobavljače bliže svojim lokacijama, što predstavlja veliki potencijal. Zbog toga će EU i NJemačka pomoći malim i srednjim preduzećima u metaloprerađivačkoj i drvoprerađivačkoj industriji da obnove lance snabdijevanja, povećaju pristup glavnim tržištima i razviju održive poslovne modele“, rekao je Vetcel.

Prijave je moguće podnijeti onlajn, putem aplikacijskog portala dostupnog na linku: https://eu4business.core-enigma.com/.

Projekat „EU za oporavak biznisa“ podržava mikro, mala i srednja preduzeća u BiH da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati preduzetnice, mlade i druge ranjive grupe u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog efekta pandemije kovida 19 stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta, koji se sprovodi od 2021. do 2023. godine, iznosi 13,7 miliona evra, a zajednički ga finansiraju EU sa 13 miliona i Vlada NJemačke 700.000 evra.

Print Friendly

Leave a Reply