Gluhaković: Zajednički nastup – šansa regiona

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je danas u Beogradu da turizam ne poznaje politiku i da sve zemlje regiona treba zajednički da osmisle pakete ponude sa kojima će izaći ne samo na evropsko, već i na turističko tržište drugih kontinenata.Gluhakovic
Gluhaković je tokom obraćanja učesnicima Pete biznis konferencije pod nazivom „Kako povećati konkurentnost i prihode turističkog tržišta jugoistočne Evrope“, ukazao na potrebu osnivanja ekspertske grupe na nivou zemalja regiona koja će osmisliti najatraktivnije zajedničke turističke proizvode kojima će se predstaviti svijetu.
„Sa ovog skupa treba da ode poruka u svijet da želimo zajedno nastupati i u paketu ponuditi ono što svako od nas ponaosob ima“, naglasio je Gluhaković.
Govoreći o turističkim potencijalima Republike Srpske, Gluhaković je naveo da su njeni glavni aduti vjerski, banjski i zimsko-planinski turizam, što su turisti prepoznali i što je rezultiralo time da broj dolazaka u Srpsku prošle godine bude povećan za 16 odsto.
Kada je riječ o nagradi „Brend lider Avord“ koja će tokom konferencije biti dodijeljena Banjaluci za izvanredan doprinos jačanju ugleda i konkurentnosti kontinentalnog turizma regiona, Gluhaković je naglasio da ta nagrada predstavlja veliki podsticaj za turističke radnike, ali i obavezu.
„Priznanje je teško dobiti, a kada ga dobijete morate se boriti da ga opravdate“, rekao je Gluhaković.
Predsjednik banjalučke gradske Turističke organizacije Ostoja Barašin istakao je da je recept za turistički uspjeh Banjaluke praćenje savremenih trendova u ovoj oblasti i ponuda sadržaja koji su aktuelni.
„Mi smo svoju turističku ponudu prilagodili savremenim trendovima koji daju prednost eko i etno turizmu“, rekao je Barašin.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije Lukrecija Đeri navela je da je da je turistička šansa regiona na evropskom i svjetskom turističkom tržištu to što njen turistički proizvod može biti drugačiji ukoliko bude dobro osmišljen.
U nastavku konferencije predviđeno je održavanje više sastanaka na kojima će učesnici moći da dogovore konkretne projekte.
Na Konferenciji učestvuju turistički predstavnici svih zemalja jugoistočne Evrope, a, prema agendi organizatora, skupu prisustvuju predstavnici 30 država sa svih kontinenata.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply