Građevinarstvo u Srpskoj, nakon negativnih pokazatelja tokom čitave prošle godine, u prvom tromjesečju 2018. zabilježilo je rast od 4,4 odsto.

Pad u građevinarstvu evidentiran je na kraju sva četiri prošlogodišnja kvartala, a krajnji rezultat za čitavu 2017. godinu iznosio je -2,2 odsto.

Statistički podaci za prvi kvartal ove godine nagovještavaju izlazak iz krize jer je obim radova povećan za 4,4 odsto u odnosu na isti period godinu ranije. Na pozitivan rezultat najviše su uticale investicije u visokogradnji gdje je tromjesečni rast iznosio 7,8 odsto. Niskogradnja, koja je lani takođe imala loš rezultat, takođe je izašla iz minusa i zabilježila simboličan rast od 1,1 odsto.

Građevinci ističu da je na pozitivan rezultat u ovom sektoru najsnažnije uticala gradnja zgrada usljed povećane potražnje za stanovima.

– Građani koji drže novac u bankama se sve više odlučuju da zbog niskih kamata štednju ulažu u kupovinu nekretnina. To je uticalo i na investitore da nastave izgradnju zgrada. Na blago povećanje obima radova u niskogradnji uticalo je intenziviranje izgradnje autoputa “9. januar” od Banjaluke do Doboja. Na ovom autoputu su prethodne godine izvođeni zemljani radovi, a sada se grade objekti veće vrijednosti – kazao je sekretar Udruženja građevinarstva, industrije i građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović.

On očekuje da će građevinarstvo ovu godinu završiti pozitivnim rezultatom i prekinuti dvogodišnji pad.

– Očekujem da sektor visokogradnje nastavi da raste, a isti trendovi bi trebalo da budu i u niskogradnji jer lokalne zajednice najavljuju investicije u putnu infrastrukturu i druge projekte. Ako ti planovi budu realizovani očekujemo da građevinarstvo na kraju ove godine bude u plusu – rekao je Petrović.

U RS su u ovoj godini najavljeni vrijedni infrastrukturni projekti, a očekuje se da sredinom godine bude završena i izgradnja druge dionice autoputa “9. januar”. Ove godine je planiran i početak gradnje dionice autoputa na koridoru 5C kroz RS i mosta na Savi kod Gradiške između BiH i Hrvatske.

Prvi kvartal 2018. godine

+4,4% – ukupan rast

+7,8% – visokogradnja

+1,3% – niskogradnja

Rezultat sektora građevinarstva

-2,2% – 2017.

-4,7% – 2016.

+3% – 2015.

+7,4% – 2014.

+0,8% – 2013.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply