Hrvatska povećala cijenu takse za fito-sanitarni nadzor 22 puta

granica-hrvatskaOsim proširenja spiska voća i povrća iz trećih zemalja koje mora da prođe fito-sanitarni nadzor na granici, Hrvatska je povećala i takse, i to 22 puta u odnosu na dosadašnje. Zbog ovog poteza, Srbija, Makedonija, Crna Gora i BiH uputile su dopis Evropskoj komisiji u kojem upozoravaju da je nova odluka izuzetno štetna i krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Najavljene su i kontramjere.

Umjesto dosadašnjih 12 evra, poljoprivrednici trećih zemalja će naknadu za kontrolu hrane na hrvatskoj granici platiti daleko više – 270 evra! Iz Hrvatske obrazloženje – dosta im je da idu niz dlaku zahtjevima EU i ustezanja od zaštite svojih seljaka. Tako su pokazali da ne odustaju od ekonomskog patriotizma, i to preko leđa poljoprivrednika.

– Reagovaćemo, kako su oni nama, tako i mi njima, nema drugog recepta. Oni više uvoze u BiH nego mi što izvozimo, pa će biti na većoj šteti nego mi – kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Za šest mjeseci ove godine, BiH je u Hrvatsku izvezla 1.300 tona voća i povrća, vrijednog oko pet miliona KM, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. Ako Hrvatska ostane dosljedna u svojoj namjeri, BiH će morati da traži druga tržišta. Za bh. ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, to je diskriminacija.

– Mi smatramo da je to necarinska barijera. To nije fer. Odskače i od principa i slobodne trgovine i našeg dogovora oko trgovine – kaže Šarović.

Ni resorni ministar u Srpskoj Stevo Mirjanić ne odobrava mjere Hrvatske. Očekuje potez bh. nivoa.

– Verujem da će preduzeti najbolje, s njima se dogovoriti da ne pravimo nikakav rat između organa koji regulišu to pitanje, već da se proizvođačima omogući normalna komunikacija robama na tržištu – kaže Mirjanić.

Iz Privredne komore Republike Srpske ističu da se prevazilaženje novonastale situacije može očekivati na dva načina.

– Јedan je dogovor sa hrvatskom stranom, ali je pitanje da li bi to dalo rezultate, jer ne bi uveli mjere da su bili spremni na dogovor. Drugi način je uvođenje kontramjera, u zavisnosti od efekata koje će ove mjere prouzrokovati – kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore.

Potez Hrvatske neće ostati bez odgovora zvaničnog Beograda. Uputili su notu hrvatskoj vladi i Evropskoj komisiji i najavljuju kontramjere. Odluka ne ide u prilog regionalnoj saradnji i predstavlja jasno kršenje SSP-a, poručuje premijerka Ana Brnabić.

– Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i pokazaće da je tolerantna, ali nećemo ignorisati ovo i uspjećemo da zaštitimo svoje proizvođače i svoje izvoznike – kaže Brnabićeva.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović smatra da potez Hrvatske nikako ne može doprinijeti boljem ekonomskom povezivanju.

– Na kraju, takve mjere nikad ne donesu dobro zemlji koja ih je donijela. Iznenađenja nema, ali ima jasnih odgovora i politika Vlade – kaže Mihajlovićeva.

Srbija je u prošloj godini u Hrvatsku izvezla 116 miliona evra vrijednu robu, uglavnom voća i povrća, dok je uvoz iznosio 79 miliona. Vancarinske mjere Hrvatske značajno bi ugrozile ovu razmjenu.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić potvrdio je da će u ponedjeljak u Sarajevu biti održan Samit predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, na kojoj će odrediti zajednički stav povodom najnovije odluke Hrvatske.

 

Izvor: RTRS

Leave a Reply