Imaginarium studio iz Banjaluke na nedjelji mode u Torinu

IDOL kolekcija 40, afirmisanih i neafirmisanih, modnih dizajnera sa Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija) predstavlja svoje radove na prvoj online nedjelji mode u Torinu – digitalno izdanje, od 3. do 9. oktobra 2020. godine (Torino Fashion Week 2020 – Digital Edition).

Od nekoliko prijedloga Udruženja tekstila, kože i obuće pri Privrednoj komori RS, u konačan izbor ušao je Imaginarium studio iz Banja Luke, kao dio IDOL kolekcije – ujedinjene kolekcije Balkana.

IMAGINARIUM Studio je dizajn i art studio koji je registrovan kao malo preduzeće (s.p.) i vođen od strane arhitekte i dizajnera Aleksandre Ivanković, pseudonim Alexis Qu. Pretežna djelatnost je proizvodnja visokokvalitetnih dizajnerskih odjevnih predmeta od prirodnih materijala, primjenom umjetničkih i tradicionalnih zanata.

Aktuelan projekat na kom studio radi je ZMIJANJE.design, gdje se kroz spoj savremenog dizajna i interpretacije tradicije nastoji prikazati svjetska atraktivnost nasljeđa naših prostora. Glavni akcenat je na raznolikoj primjeni i prevođenju Zmijanjskog veza, koji je od 2014. godine zaštićen od strane UNESCO kao Nematerijalno kulturno nasljeđe.

Zajednički projekat organizacija „Dress for Success“ – Obučena za uspjeh, uz podršku i saradnju nemačke nevladine organizacije Help – Hilfe zur Selbsthilfe, preko Udruženja poslovnih žena i Evropske mreže preduzetništva (Entreprise Europe Network – EEN) zasnovan na konceptu regionalne socijalne platforme, omogućava direktno učešće kreatora, dizajnera, modnih brendova sa nefirmisanim kreatorima, dizajnerima, proizvođačima iz različitih socijalno osjetljivih

grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, djeca sa autizmom, osuđena lica) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

Na nedjelji mode u Torinu (TFW-2020), IDOL kolekcija predstavlja novi vid regionalne inicijative za Balkan, koja konceptom socijalne platforme promoviše različite inovativne pristupe sa direktnim učešćem kreatora, dizajnera, modnih brendova i različitih socijalno osjetljivih grupa (žene, mladi, Romi, povratnici, djeca sa autizmom, osuđenici) koji kroz proizvodne procese stvaraju domaće modne kolekcije i brendove.

IDOL kolekcija je objedinjena kolekcija mladih afirmisanih i neafirmisanih 40 dizajnera i kreatora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije. Predstavlja jedinstvenu fuziju drevnih kultura i simbola duge i bogate istorije i tradijcije Balkana. Regionalna socijalna platforma predstavlja alat promocije njihovih radova i proizvoda iz modne industrije i mogućnost umrežavanja i plasmana proizvoda na međunarodna tržišta.

Učešće na TFW 2020 – digitalno izdanje je prvi korak ove inicijative koja je od velikog značaja za region jer se prvi put predstavljaju modne kolekcije iz različitih društvenih sredina u svrhu podrške i promocije jedinstvenih brendova, modnih kolekcija i održive mode sa Balkana.

Zajednička inicijativa DfS-a i Helpa – stvaranje regionalne socijalne platforme ostvaruje sinergetski pristup poslovnog i nevladinog sektora u podršci nezaposlenih, mladih, žena, ranjivih i marginalizovanih grupa. Stvaranje mreže i predstavljanje Balkana na međunarodnom nivou, otvarajući potencijal novim tržištima i zainteresovanim stranama u različitim sektorima.

Inicijativa je značajna i za prevazilaženje digitalnih ograničenja pristupu rada usljed pandemije, naročito ljudi socijalno osjetljivih grupa kako u regionu tako i šire, jer su većinom izolovani izvan mreže i sa slabim izgledima zapošljavanja i održavanja mikro i malih biznisa.

Najuspješniji učesnici nedjelje mode u Torinu TFW-2020 imaće priliku da besplatno izlažu svoje proizvode tokom dva mjeseca nakon događaja.

Prenos događaja moguće je pratiti preko TFW-2020 web platforme Live Streaming TFW 2020.

Print Friendly

Leave a Reply