Ime strateškog partnera “Orla” do početka septembra

Ime strateškog partnera akcionarskog društva za proizvodnju i remont “Orao” iz Bijeljine trebalo bi da bude poznato najkasnije početkom septembra.

Rečeno je to u petak nakon sastanka ministra privrede i preduzetništva RS Vjekoslava Petričevića sa rukovodstvom “Orla”, gdje je istaknuto da ovo bijeljinsko preduzeće ima kapacitete koji su veoma značajni za Srpsku i region.

– Pismo premijera Republike Srpske Radovana Viškovića u vezi sa pitanjem strateškog partnera predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću je poslato i očekujemo ovih dana odgovor. U toku su i pregovori sa ruskom kompanijom “Roštek”, a sastanak sa predstavnicima te kompanije trebalo bi da bude održan krajem avgusta u Banjaluci – rekao je Petričević.

On je podsjetio da je na Sajmu vojnog naoružanja u Beogradu, koji je održan krajem prošlog mjeseca, Srpska imala svoj štand, na kojem je proizvode predstavilo 13 privrednih subjekata, među kojima i “Orao”.

– Upoznat sam sa kapacitetima i proizvodima “Orla”. Sagledali smo buduće aktivnosti koje su već ugovorene, a razgovarali smo i o proširenju usluga koje bi mogle biti realizovane posredstvom Ministarstva odbrane Srbije – istakao je Petričević.

Vršilac dužnosti direktora “Orla” Biljana Marković zahvalila je ministru na interesovanju za poslovanje ove kompanije.

– Nakon što smo se predstavili na sajmu u Beogradu intenzivno se traži rješenje dugoročnog statusa “Orla” – navela je Markovićeva.

Ona je istakla da je “Orao” specifičan kapacitet, veoma rijedak ne samo u Srpskoj nego i šire.

– Najviše radnika ovdje je sa prostora sarajevsko-romanijske regije, koji su nakon rata došli u Bijeljinu i namjeravaju da ostanu. Njima se mora obezbijediti budućnost i posao – rekla je Markovićeva i naglasila da je bazna djelatnost “Orla” remont, proizvodnja rezervnih dijelova specijalnih alata i galvansko-hemijska zaštita.

”Elvako”

Vjekoslav Petričević posjetio je u petak i bijeljinsko metaloprerađivačko preduzeće “Elvako MetPro”, koje izvozi 90 odsto proizvoda. Istakao je da njihov uspješan rad otvara prostor za proširenje djelatnosti i novo zapošljavanje.

– Značajno je istaći da kompanija planira novi proizvod koji čeka da dobije sertifikat, imaju određene probleme u dobijanju radnih dozvola u Njemačkoj i obećali smo da ćemo na tom planu raditi da bi što prije mogli da završe svoje projekte – rekao je Petričević.

Izvor: Glas Srpske

Print Friendly

Leave a Reply