Industrija: Veća desezonirana proizvodnja

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj je u novembru veća za 3,2 odsto u odnosu na oktobar, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Posmatrano prema ekonomskoj namjeni proizvoda u novembru je u odnosu na prethodni mjesec desezonirana proizvodnja energije veća za 13,2 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,9 odsto, dok je desezonirana proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća za 1,6 odsto.

Novembarska desezonirana proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 2,8 odsto, a kapitalnih proizvoda za 7,5 odsto u odnosu na oktobarski nivo.

Gledano prema područjima djelatnosti, novembarska desezonirana proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježila je rast od 22,5 odsto, a u području vađenja ruda i kamena za 19,2 odsto.

U prerađivačkoj industriji desezonirana proizvodnja je zabilježila pad od 4,6 odsto u odnosu na oktobar.

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Srpskoj u novembru ove godine je veća za 4,3 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjem mjesecom.

U prerađivačkoj industriji je kalendarski prilagođena proizvodnja u novembru ove godine zabilježila rast od 7,2 odsto, dok je taj rast u oblasti vađenja ruda i kamena bio za četiri odsto veći u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Kalendarski prilagođena proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji je u novembru ove u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvarila pad od dva odsto.

Izvor:SRNA

Leave a Reply