Info Pult

Njemačka kompanija traži proizvođača standardnih paleta

By | Prilike za partnerstvo | No Comments

Njemačka kompanija traži proizvođača standardnih paleta (kao što su euro palete/CP palete), ali prije svega specijalnih drvenih paleta za dugotrajno korištenje. Proizvodite prema zadatim crtežima I standardima (npr. sušenje prema IPPC, mehanička proizvodnja). Po potrebi rado će vas podržati svojim znanjem i iskustvom u području automatizacije vaše proizvodnje. U prilogu ćete pronaći crtež jednog od proizvoda. Za više informacija obratite se na mail adresu: nerma.salihovic@ahk.ba

Upitnik – Proizvodnja paleta

Nacrt palete

renewables-energy

Poziv: Info sesija za prijavu projektne ideje za zajednice obnovljive energije (ZOE), Banja Luka, 25.08.2022.

By | Ekologija, Elektro i hemijska, Energetika i rudarstvo, Najave događaja, Projekti, slide | No Comments

Objavljen poziv za učešće na info sesijama na kojima će biti predstavljen javni poziv za prijavu projektne ideje za zajednice obnovljivih izvora energije (ZOE). Poziv za projektne ideje će biti otvoren za jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, nevladine organizacije, mala i srednja preduzeća i pojedince, a koji imaju za cilj korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljenja energetskih potreba članova zajednice.

Read More
Rade i Ljubinka Trivić provjeravaju plantažu jagode u mjestu Crni vrh, opština Čelinac, 29. Augusta 2018. UNDP je pomogao poljoprivrednike sa sadnicama, sistemom navodnjavanja i drugim u sklopu LID projekta. / Rade and Ljubinka Trivić check the strawberry plantation in Crni Vrh, Čelinac Municipality, August 29, 2018. UNDP helped farmers with seedlings, irrigation systems and others within the LID project.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjere podrške uvođenja standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji

By | Aktuelnosti, Poljoprivreda, Projekti | No Comments

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i zadruge koje se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom proizvoda za ishranu ljudi kao i udruženja koja okupljaju proizvođače/prerađivače za njihovu grupnu certifikaciju.

Read More
Poziv-za-prijave-EXPO-2022_BHS-780x470

Otvorene aplikacije za prijavu na UN Women EXPO 2022 preduzetništva žena u Evropi i Centralnoj Aziji

By | Aktuelnosti, Projekti, Žensko preduzetništvo | No Comments

Sajam 2022 se sastoji od niza lokalnih i međuregionalnih aktivnosti izgradnje biznisa i umrežavanja, kao i radionica za izgradnju kapaciteta koje omogućavaju preduzećima, investitorima i preduzetnicama u regionu da uče i da se međusobno povezuju. Glavni događaji će omogućiti umrežavanje preduzetnica i predstavljanje poslovnih ideja potencijalnim investitorima (investors pitching).

Read More
Zemljište

Njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje

By | Prilike za partnerstvo | No Comments

Njemačka kompanija traži pogodnu lokaciju za investiranje i najam ili kupovinu poslovnog zemljišta (sa poslovnim prostorom) u BiH.

Osnovni kriteriji su raspoloživost površine od 20.000 m², kao I potencijal radne snage. Planirano je zapošljavanje cca 2.500 radnika.

Molimo sve zainteresirane ponuđače da ispune priloženu excel-tabelu na engleskom jeziku (opcionalno lokalnom jeziku) i pošalju najkasnije do srijede 10. Augusta 2022 na e mail nerma.salihovic@ahk.ba.

Profil lokacije

Upitnik – Poslovna lokacija

Mentori

Uručena uvjerenja za mentore praktične nastave

By | Centar za dualno obrazovanje, Novosti iz Komore | No Comments

Uvjerenja  o uspješno završenoj obuci za mentore praktične nastave danas su uručena za 17 mentora iz 11 privrednih društava sa dobojske regije.

Nakon trodnevne teorijske, besplatne obuke, koja je održana u organizaciji Privredne komore Republike Srpske u Doboju, polaznici su polaganjem završnog testa stekli uslove za dobijanje uvjerenja. Cilj i zadatak programa obuke mentora je sticanje odgovarajućih pedagoških, didaktičkih, metodičkih znanja, organizacijskih vještina kao i poznavanja karakteristika uzrasta srednjoškolaca sa svrhom kvalitetnije realizacije programa praktične nastave za učenike srednjih stručnih i tehničkih škola u poslovnim subjektima.

Obuku je provela Privredna komora Republike Srpske u saradnji sa Područnom privrednom komorom Doboj, po Programu obuke mentora za praktičnu nastavu, koji je propisao  Republički pedagoški zavod Republike Srpske.

Mentori

ugostiteljstvo

Objavljen Javnovažeći program osposobljavanja za konobara

By | Edukacioni Centar PKRS Dešavanja, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Cilj Javnovažećeg programa osposobljavanja za konobara je da polaznici usvoje znanja i radne vještine za rad u ugostiteljstvu, kao što su usluživanje gostiju, upoznavanje polaznika sa higijenskim standardima, zaštitom na radu, zaštitom od požara i pružanjem prve pomoći, vođenje dnevne dokumentacije u ugostiteljskom objektu, upoznavanje sa ugostiteljskim objektima, sticanje znanja o opisu poslova i dužnosti ugostiteljskog osoblja, upoznavanje sa pravilima bontona u ugostiteljstvu, razvijanje osjećaja odgovornosti kod polaznika i sposobnosti za timski rad i sposobnost dobre komunikacije sa gostima.

Read More
pODSTICAJI ZA PREDUZEĆA

Uredba o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća

By | Novosti iz Komore | No Comments

U Službenom glasniku Republike Srpske broj 66/2022 objavljena je Uredba o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća kojom se propisuju namjena, uslovi, kriterijumi i postupak dodjele podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća, obaveze korisnika sredstava, kontrola i način izvještavanja o utrošku dodijeljenih sredstava.

Cilj dodjele podsticajnih sredstava je podrška jačanju, razvoju, promociji i dinamičnijem rastu malih i srednjih preduzeća. Podsticaji obuhvataju državnu pomoć male vrijednosti, u skladu sa propisima kojima se uređuje državna pomoć. (strana broj 1)

Broj 66

Grada Banja LUka

Banja Luka: Raspisan poziv – 1,2 miliona KM za subvencije poslovnim subjektima

By | Aktuelnosti | No Comments

Javnim pozivom predviđena je dodjela pet vrsta subvencija, i to: za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje); za povećanje produktivnosti i podršku izvozu; za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti; subvencija ugostiteljima čiji rad će biti otežan usljed rekonstrukcije dijela Ulice Bana Milosavljevića, kao i subvencija za razvoj receptivnog turizma.

Read More
8003684

Poziv kompanijama iz automobilske industrije za učešće na sajmu IZB2022, Wolfsburg, SR Njemačka

By | Aktuelnosti, slide | No Comments

Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH obavještava sve privredne subjekte iz sektora automobilske industrije da je i ove godine izvršila zakup štandovskog prostora za izlaganje na sajmu automobilske industrije IZB2022, koji se održava u periodu od 11. do 13. oktobra 2022.godine u Wolfsburgu, SR Njemačka.

Read More
Računovodstvo

Objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o sadržaju pismenog obračuna plate

By | Novosti iz Komore, slide | No Comments

Izmjena pravilnika odnosi se na brisanje jedinstvenog matičnog broja (JMB) i adrese radnika iz obrasca pismenog obračuna plate (platne liste), jer je Rješenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini (broj: UP1 03-1-37-5-94-6/22EM od 07.06.2022. godine) svim pravnim i fizičkim licima/obrtnicima, javnim organima i institucijama u Republici Srpskoj zabranjeno da u obrascima pismenog obračuna plate (platne liste) upisuju jedinstveni matični broj (JMB) i adresu radnika.

Read More
business_promoting-comprehensive-digital-transformation-in-agricultural-sector-1

POZIV: Info sesija o objavljenom Javnom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća

By | Digitalna transformacija, Najave događaja, Poljoprivreda, slide | No Comments

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3,1 milion KM, Evropska unija podržaće ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.

Read More