Aktuelnosti

Erasmus za mlade preduzetnike - logo

Poziv preduzećima i preduzetnicima za učešće u programu „Erasmus za mlade preduzetnike“

By | Aktuelnosti, Projekti | No Comments

Obavještavamo vas da Eda – Agencija za razvoj preduzeća je objavila javni poziv za učešće preduzeća i preduzetnika u programu Evropske unije „Erasmus za mlade preduzetnike“. Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim novim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, upoznavanju novih tržišta i uspostavljanju kontakata, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetnika.

Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine preduzetničkog iskustva, koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Koje su koristi od učešća u programu?

  • Novi preduzetnik će donijeti drugačiju perspektivu na poslovanje, znanje o tržištu i kulturi svoje zemlje kao izvor novih inovativnih ideja i pogleda;
  • Poslovni kontakti i znanje o tržištu zemlje novog preduzetnika;
  • Pristup vještinama i znanjima novog preduzetnika koji nisu prisutni u Vašoj firmi;
  • Učešće u panevropskoj mreži preduzetnika i kontakti sa uspješnim preduzetnicima iz drugih zemalja;
  • Prilika za unapređenje potencijala rasta firme i ostvarivanje direktnog partnerstva sa firmom novog preduzetnika;
  • Povećanje vidljivosti i prestiža firme kroz učešće u medijskim izvještajima programa Erasmus za mlade preduzetnike;
  • Unapređenje jezičkih vještina;
  • Učešće u Alumni mreži programa Erasmus za mlade preduzetnike, itd.

Zainteresovanim preduzećima i preduzetnicima Eda pruža tehničku podršku prilikom registracije u evropsku bazu preduzetnika, ostvarivanju kontakta i definisanju plana posjete odabranog preduzetnika iz inostranstva, nakon čega ta osoba dolazi u mjesto poslovanja preduzeća/preduzetnika. Saradnja teče po usaglašenom planu koji doprinosi ostvarenju ciljeva kako preduzeća/preduzetnika domaćina, tako i mladog preduzetnika iz inostranstva.

U bazi podataka programa „Erasmus za mlade preduzetnike“ je registrovano preko 12.000 preduzetnika domaćina i preko 20.000 mladih preduzetnika iz 45 država, a do sada je uspješno realizovano preko 10.000 posjeta.

Zainteresovana preduzeća i iskusni preduzetnici koji žele da dobiju detaljnije informacije o programu i načinu prijavljivanja, treba da najkasnije do petka, 4.11.2022. popune online obrazac: https://bit.ly/3TnuBqA

Za više informacija o programu i načinu prijave, kontaktirajte Edu – Agenciju za razvoj preduzeća (kontakt osoba Pavle Miovčić pavle.miovcic@edabl.org, telefon 051/300-241).

Sajmovi i Buyer mission programi, novembar 2022 Turska

By | Aktuelnosti | No Comments

Kancelarija savjetnika za trgovinu u Ambasadi Turske u BiH nas je obavijestila o sajmovima i Buyer mission programima koji se održavaju u novembru 2022. godine u Turskoj.

U okviru pomenutih sajmova u “navedenim datumima“ će se održati Buyer Mission Programi. Tokom programa održat će se B2B bilateralni susreti sa turskim privrednicima i posjeta sajmu. Učesnicima (po jedan predstavnik iz kompanije) gore pomenutog Programa biće plaćeni troškovi smještaja sa doručkom. Učesnici programa su obavezni poznavati jedan od tri strana jezika engleski, njemački ili francuski. Također, učesnici programa trebaju posjedovati ovlasti za odlučivanje o kupovini. U nekim slučajevima kada nema dovoljno prijava učesnika stranih kompanija za Buyer Mission Program isti se mogu otkazati, te iz tog razloga se mole učesnici da ne kupuju avionske karte prije odobrenja Ministarstva trgovine Turske.

Zainteresovane kompanije mogu aplikacione formulare dostaviti Kancelariji savjetnika za trgovinu najkasnije do datuma koji su navedeni u koloni tabele „krajnji rok za dostavu aplikacionih formulara“ na broj faksa: 033/208-562, ili putem maila saraybosna@ticaret.gov.tr, nakon čega će biti kontaktirane samo one kompanije koje budu izabrane za učešće u gore pomenutom Programu.

Ljubazno Vas molimo da prijavu koju dostavljate Kancelariji savjetnika za trgovinu u Ambasadi Turske dostavite u kopiji mejla i na adrese gordanas@komorars.ba  i jelenat@komorars.ba.

Application Form 2022

Prilog Novembar 2022

Žensko preduzetništvo

„Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje biznisa“

By | Aktuelnosti, Žensko preduzetništvo | No Comments

Privredna komora Srbije – Evropska mreža preduzetništva, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), Vlada Republike Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj organizuju konferenciju: „Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje biznisa“, koja će biti održana 6. i 7. oktobra 2022. godine, u velikoj sali PKS, Resavska 13-15

Glavni cilj događaja je da se unaprijedi dijalog i razmjeni znanje o temama od značaja za žensko preduzetništvo, kao i da se podstakne saradnja i umrežavanje između žena preduzetnica na Zapadnom Balkanu. U okviru događaja predviđena je konferencija na kojoj će se kroz više panela podstaći diskusija na aktuelne teme, poput transformacije biznisa, inovacija, izvora finansiranja kao i B2B sastanci između preduzetnica.

Detaljnije informacije i agendu možete pogledati na sledećem linku: https://women-entrepreneurship-connect-to-create.b2match.io/.

Privredna komora Republike Srpske je jedan od koorganizatora ovih bilateralnih susreta, a ukoliko Vam je potrebna podrška pri registraciji učešća stojimo Vam na raspolaganju. Kontakti u Privrednoj komori Republike Srpske su Sonja Milinčić (051 493 138, sonjam@komorars.ba) i Gordana Višekruna (051 493 123, gordanas@komorars.ba).

EU4AGRI-javni-poziv-1200x1200

JAVNI POZIV: EU4AGRI izdvaja 3,9 miliona KM za nabavku mineralnih đubriva, sistema za navodnjavanje i orošavanje, te podršku nabavke sistema za zasjenjivanje;

By | Aktuelnosti, Poljoprivreda, slide | No Comments

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.9 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do maksimalno 300.000 KM. Iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1.500 KM do 15.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Read More

Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska

By | Aktuelnosti | No Comments

Obavještavamo Vas da će 06. septembra 2022. godine u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini doputovati predsjednik Republike Turske, gdin. Recep Tayyip Erdogan, u pratnji turskih privrednika.

Tom prilikom, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa DEIK-om (Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske),  organizuje Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Republika Turska.

Forum će se održati u Hotelu Novotel Sarajevo Bristol (Adresa: Fra Filipa Lastrića, 71000 Sarajevo) sa početkom registracije učesnika u 16.00 časova.

Programom je predviđen koktel dobrodošlice i networking između privrednika, nakon čega slijedi plenarna sesija Foruma na kojoj će se obratiti predsjednici VTK/STK BIH i DEIK-a, te visoki zvaničnici dvije zemlje. Poslije plenarne sesije održaće se poslovni susreti privrednika grupisani po privrednim sektorima.

Cilj foruma je unapređenje saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Turske, u pogledu spoljnotrgovinske razmjene i zajedničkih ulaganja.

Ovim putem  Vas  pozivamo  da uzmete ućešće na događaju.

Želimo naglasiti da se zbog prisustva državnih zvaničnika, mjere sigurnosti podižu na najveći nivo, te se privrednici koji žele učestvovati na forumu, obavezno moraju prethodno elektronski prijaviti  na sljedećem linku (kopirati link i otvoriti u pretraživaču): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRt-iWeZHtkYojechGAq-PzxVr_hR66HvVJNBLhHlG0wiCUg/viewform?usp=sf_link

Prilikom same registracije na dan događaja učesnici trebaju pokazati identifikacioni dokument. Tokom foruma učesnici su dužni strogo poštovati satnicu događaja.

EU4_AGRI_RECOVERY_POZIV_1920X1080

EU4AGRI – OTVOREN NOVI JAVNI POZIV: 2,8 miliona KM za unapređenje efikasnosti industrijskih resursa i cirkularnih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

By | Aktuelnosti, Poljoprivreda, Projekti | No Comments

Kroz ovaj Javni poziv, Evropska unija će podržati poljoprivredno-prehrambene poslovne subjekte koji žele da svoje poslovanje usmjere na resursno efikasnu i čistiju proizvodnju putem zelenih, digitalnih i cirkularnih poslovnih modela, s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi.

Read More
Registracija vozila

Pravilnik o registraciji vozila

By | Aktuelnosti | No Comments

Ovim pravilnikom se propisuje način i postupak registracije vozila u Bosni i Hercegovini, izdavanje registarskih tablica, izdavanje dokumenata o vozilu, izdavanje i dodjela stiker naljepnica, oblik, izgled i sadržaj tablica, obrazaca i isprava o vozilu, korišćenje probnih i prenosivih registarskih tablica, vođenje evidencije o vozilima, te bliže uređuju pojedinačni postupci koji imaju za cilj ekonomičan i efikasan postupak registracije vozila kao i postupanje sa registarskim tablicama koje se ne koriste.

Pravilnik o registraciji vozila BiH_2022

saznajte-sta-je-propisano-pravilnikom-o-bezbednosti-masina

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o bezbjednosti mašina

By | Aktuelnosti, Elektro i hemijska, Metalurgija i obrada metala | No Comments

U skladu sa tačkom 4. Smjernica za postupanje republičkih organa uprave o učešću javnosti i konsultacijama u izradi zakona, Ministarstvo privrede i preduzetništva poziva sva zainteresovana lica da dostave svoje komentare i sugestije na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o bezbjednosti mašina.

Read More
contiene_PCB-811x540

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ograničenju upotrebe određenih štetnih supstanci u električnoj i elektronskoj opremi

By | Aktuelnosti, Elektro i hemijska, Metalurgija i obrada metala | No Comments

U skladu sa tačkom 4. Smjernica za postupanje republičkih organa uprave o učešću javnosti i konsultacijama u izradi zakona, Ministarstvo privrede i preduzetništva poziva sva zainteresovana lica da dostave svoje komentare i sugestije na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ograničenju upotrebe određenih štetnih supstanci u električnoj i elektronskoj opreme.

Read More
Rade i Ljubinka Trivić provjeravaju plantažu jagode u mjestu Crni vrh, opština Čelinac, 29. Augusta 2018. UNDP je pomogao poljoprivrednike sa sadnicama, sistemom navodnjavanja i drugim u sklopu LID projekta. / Rade and Ljubinka Trivić check the strawberry plantation in Crni Vrh, Čelinac Municipality, August 29, 2018. UNDP helped farmers with seedlings, irrigation systems and others within the LID project.

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjere podrške uvođenja standarda i certifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji

By | Aktuelnosti, Poljoprivreda, Projekti | No Comments

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici i zadruge koje se bave proizvodnjom, preradom ili proizvodnjom i preradom proizvoda za ishranu ljudi kao i udruženja koja okupljaju proizvođače/prerađivače za njihovu grupnu certifikaciju.

Read More
Poziv-za-prijave-EXPO-2022_BHS-780x470

Otvorene aplikacije za prijavu na UN Women EXPO 2022 preduzetništva žena u Evropi i Centralnoj Aziji

By | Aktuelnosti, Projekti, Žensko preduzetništvo | No Comments

Sajam 2022 se sastoji od niza lokalnih i međuregionalnih aktivnosti izgradnje biznisa i umrežavanja, kao i radionica za izgradnju kapaciteta koje omogućavaju preduzećima, investitorima i preduzetnicama u regionu da uče i da se međusobno povezuju. Glavni događaji će omogućiti umrežavanje preduzetnica i predstavljanje poslovnih ideja potencijalnim investitorima (investors pitching).

Read More
Print Friendly