Inicijativa za produženje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Obuca1Privredna komora Republike Srpske uputila je Inicijativu ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirku Šaroviću, za produženje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2015. na narednu godinu, odnosno do 31.12.2016. godine.
Ova odluka je u prethodnom periodu primjene već dala izuzetno dobro rezultate u sektoru proizvodnje obuće, gdje je u pojedinim privrednim društvima došlo do povećanja naloga od strane partnera, te povećanja broja zaposlenih i proširenja određenih kapaciteta. Pojedine fabrike obuće su započele i proizvodnju vlastite robne marke, što je u ovim izuzetno teškim uslovima privređivanja veliki iskorak.
S obzirom da je cilj donošenja Odluke pomoć industriji obuće, te elektroindustriji u smislu da se visoke carinske stope koje su se plaćale pri uvozu repromaterijala, a koji nije porijeklom iz EU, smanje odnosno izjednače sa stopama carine koje se primjenjuju pri uvozu iste robe u EU, Privredna komora Republike Srpske smatra da je potrebno Odluku produžiti na 2016. godinu, uvažavajući efekte koje ona ima na obim proizvodnje. Pored toga, veoma važno je da se procedura produženja Odluke realizuje do kraja tekuće godine, kako bi privredna društva obezbjedila kontinuitet proizvodnje pod istim uslovima.

Print Friendly

Leave a Reply