Instalisane nove meteo stanice

Početna 9 Novosti iz Komore 9 Instalisane nove meteo stanice

23.12.2022.

Na trebinjskim lokalitetima Pridvorci, Mostaći, Petrovo polje, Ljubomir i Zupci, gdje se i nalazi najveći broj oranica koje se obrađuju, instalisano je pet novih meteo stanica, preko kojih će zainteresovani poljoprivrednici ovih krajeva moći da prate sve meteorološke podatke vezane za poljoprivredu.

Olivera Radić, rukovodilac Centra za upravljanje projektima u Privrednoj komori RS, pojasnila je da je u pitanju samo jedna od aktivnosti projekta koju finansira njemačka organizacija GIZ i društvo Telegrup, preko podrške njemačke Vlade. Radi se o korištenju posebne platforme “Agrolife” koju već koristi Grad Trebinje za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Ona je napomenula da je riječ o pilot projektu, u kome osim Trebinja, učestvuju i Brod, Srbac i Prijedor, te da je u svim tim lokalnim zajednicama instalisano 18 meteo stanica, vrijednosti 250.000 maraka.

“Unaprijeđeni su tehnički kapaciteti s jedne i znanje poljoprivrednih proizvođača o ovoj platformi sa druge strane, kako bi  uz pomoć digitalnih alata koristili platformu, odnosno, pratili sve procese radnih operacija”, kazala je Radićeva.

Ona dodaje da će i instalacija meteo stanica, kojih će u četiri grada Republike Srpske biti instalisano okupno 18, doprinijeti tome, mjereći vlažnost i temperaturu vazduha i zemljišta, brzinu vjetra, smjer vjetra, količinu padavina i sve drugo neophodno za proces sjetve, navodnjavanja, ubiranja plodova.

“Naši poljoprivrednici su već od ranije uvezani u ovaj sistem i preko aplikacije na mobilnom telefonu će moći da prate sve parameter, ali ćemo otvoriti mogućnost i da svi ostali poljoprivrednici, a ne samo iz ovih područja, koriste ove stanice”, rekao je gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić, pojasnivši da dobar dio tih poljoprivrednika uzima u zakup zemljište u vlasništvu Grada Trebinja.

Sve stanice će biti povezane na platformu i moći se koristiti odmah početkom naredne godine, a biće date na raspolaganje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Izvor: Nezavisne novine