Italijanski privrednici zainteresovani za saradnju sa Srpskom

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da su privrednici Italije iskazali veliko interesovanje za investiranje i saradnju sa kompanijama i preduzećima u Republici Srpskoj.
„Italijanski privrednici iskazali su spremnost za saradnju u mnogim oblastima i ovo je prilika da animiramo značajan dio naših privrednih potencijala za saradnju“, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa članovima Udruženja italijanskih preduzeća Konfidustrija Venecija Đulija i predstavnicima preduzeća iz Srpske.
Đokić je dodao da će u toku dana biti održan niz bilateralnih susreta između privrednika Italije i Republike Srpske.
On je naveo da je do posjete privrednika iz Italije došlo nakon njegove posjete pokrajini Venecija Đulija u martu i tadašnjih dogovora o intenziviranju međusobne saradnje.
„Zahvalan sam na tome što su naši italijanski partneri prepoznali mogućnost unapređenja saradnje sa Republikom Srpskom i dobru šansu za investiranje u Srpsku ili razvijanje partnerskih odnosa sa već postojećim kompanijama u Republici Srpskoj“, istakao je Đokić.
On je podsjetio da Srpska ima dobru privrednu saradnju sa Italijom, ističući da se ukupna spoljnotrgovinska razmjena između Italije i Republike Srpske odvija na visokom nivou sa 183 miliona KM samo u prvih nekoliko mjeseci ove godine.
Kada je riječ o pokrivenosti uzvoza izvozom, Đokić je rekao da se on kreće u visokom procentu od 88,3 odsto.
„Republika Srpska je otvorena za privrednu saradnju, dobro mjesto za investiranje i stabilan partner koji može da prihvati i vodi razgovore na visokom nivou, te da izvrši obaveze“, istakao je Đokić.
On je rekao da su prednosti Srpske za investiranje njena geografska pozicija na granici EU sa veoma izgrađenim i snažnim institucijama koje pružaju osjećaj potpune stabilnosti sa dugogodišnjom makroekonomskom sigurnošću, koju je ostvarila kao rezultat velikih napora koje čini Vlada Republike Srpske.
Đokić je naveo da Srpska ima niz zakonskih rješenja koja privlače strane investicije i sigurnost za investiranje u Srpskoj, zaključujući da se trenutno radi na donošenju nekoliko novih zakona kojima će se omogućiti da se investitori još brže opredijele za Srpsku.
Predsjednik Konfidustrija Venecija Đulija Serđo Razeto rekao je novinarima da je na sastanku bilo riječi ne samo o prijedlozima, već i o mogućnostima konkretne saradnje italijanskih i privrednika Republike Srpske.
Predsjednik Područne Privredne komore regije Banjaluka Goran Račić rekao je da je više od 20 kompanija iz Republike Srpske iskazalo interesovanje za susret sa italijanskim privrednicima.
On je dodao da su predstavnici Privredne komore upoznali goste iz Italije o uslovima poslovanja, poreskom sistemu i zakonskim propisima u Republici Srpskoj.
„U toku današnjeg dana predstavnici preduzeća iz Srpske imaće priliku da u direktnim razgovorima sa italijanskim privrednicima razgovaraju o mogućnostima dalje saradnje“, zaključio je Račić.
On je rekao da će sutra na sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske biti sumirani razgovori i definisani oblici saradnje u narednom periodu.
Izvor: SRNA

Print Friendly