Izdvajanjem za tehnološki razvoj preduzeća moguće značajno popraviti konkurentnost

By 23. децембра 2019. Novosti iz Komore, slide No Comments

Privreda u godini na izmaku nije ostvarila zadovljavajuće rezultate, a od naredne očekujemo da će biti još teža, rekao je predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić, na tradicionalnom novogodišnjem koktelu, koji je Komora organizovala danas u Banjoj Luci.

Iako su 2019. godinu, kako je istakao, obilježili negativni trendovi u svim segmentima, to ne znači da su sve lađe potonule, jer je uz značajnija izdvajanja za tehnološki razvoj moguće stvoriti uslove za povećanje produktivnosti i konkurentnosti.

– Za podizanje privrede na noge potrebno izdvojiti više novca za tehnološki razvoj. To je jedini način da stvorimo uslove za povećanje produktivnosti i konkurentnosti – napomenuo je predsjednik Đurić.

Prema njegovim riječima, ne možemo govoriti samo o povećanju najniže plate, već moramo tražiti način da stvorimo pretpostavke da kvalitetnijim tehnološkim razvojem stvorimo uslove za ukupno povećanje plata.

– Očekujemo podršku Vlade RS da se za naredni trogodišnji set mjera ekonomskih reformi obezbijedi bar 100 miliona maraka na godišnjem nivou za podršku tehnološkom razvoju privrede – kazao je Đurić i dodao da i pored toga što smo mi sitni djelić svjetske ekonomije, kriza koje potresa tamošnje tržište odražava se i na nas kroz smanjenu tražnju i narudžbe. Rast cijene energenata i odliv radne snage itekako ugrožavaju našu konkurentnost, smatra predsjednik Komore.

Vršilac dužnosti direktora Akcionarskog društva za proizvodnju i remont „Orao“ iz Bijeljine Biljana Marković istakla je da Privredna komora treba da detektuje probleme u svim sketorima i da ih predstavi donosiocima vlasti, kako bi pronašli rješenja za bolje poslovanje.

– Moraju se otvoriti nova radna mjesta za mlade ljude novih generacija, što znači kontinuiranu saradnju između obrazovnih institucija i kompanija. Osim toga neophodno je ulaganje u savremenu opremu u preduzećima, te uvođenje informacionih tehnologija i digitalizacija privrede – istakla je Markovićeva i naglasila da će insistirati da nadležni pomognu svim kompanijama pa tako i „Orlu“ da obezbijedi potrebne licence za dugoročne poslove.

Direktor Drvne industrije „Bor“ iz Gradiške Milena Vrhovac izrazila je zadovoljstvo što se prilikom kreiranja mjera ekonomskih reformi čuo glas i predstavnika malih preduzeća.

– Svi smo u ovoj godini poslovali u otežanim uslovima što se odrazilo na pad proizvodnje, a poslije praznika očekuje nas i psokupljenje struje – kazala je Vrhovac.

Da je potrebno insistirati na tehnološkom razvoju domaće privrede smatra i direktor Hemijske industrije „Destilacija“ Teslić, Zoran Škrebić.

Kako kaže, privrednici u regionu za svako ulaganje u inovacije i nove mašine u imaju povrat od oko 50 odsto uloženog novca.

– Dovoljno bi bilo da isti model primjenimo i kod nas – rekao je Škrebić.

Podsjetivši na probleme koji su potresali ovo preduzeće na početku ove godine, Škrebić je rekao da su ipak uspjeli dobiti veću količinu šumskih drvnih sortimenata, te da očekuje da se kvalitet sirovine poboljša u idućem periodu i da se ugovori sa drvopreađivačima poštuju.

Novogodišnjem koktelu prisustvovali su i članovi Upravnog i Nadzornog odbora Privredne komore Republike Srpske.

Print Friendly

Leave a Reply