Javna rasprava o radnoj verziji ekonomske politike: Biće uvaženi zahtjevi Komore

By 8. децембра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić, nakon jučerašnje javne rasprave o radnoj verziji ekonomske politike za 2016. godinu, rekao je da je poslovna zajednica u Srpskoj dobila obećanje da će veliki dio zahtjeva, prijedloga i sugestija biti uvažen kroz mjere ekonomske politike za narednu godinu i kroz akcioni plan koji će biti donesen nakon usvajanja ekonomske politike.
Podsjećajući da je Privredna komora Republike Srpske predložene mjere ocijenila kao nedovoljno jasne i precizne, predsjednik Đurić je napomenuo i da u radnoj verziji ovog dokumenta ne postoje rokovi izvršenja postavljenih mjera.
– Poslovna zajednica ostaje kod svojih prioritetnih prijedloga kao što su smanjenje poreza i doprinosa, definisanje nove osnovice za obračun poreza i doprinosa, implementacija novog zakona o radu, da regulisanje prava trudnica sa poslodavca pređe na državu, te restrukturisanje javne administracije radi bolje efikasnosti… Dobili smo i odgovor da će ono što se sada ne nalazi u mjerama ekonomske politike, naći svoje mjesto u akcionom planu koji treba da uslijedi nakon usvajanja ekonomske politike i gdje će biti jasno definisane mjere i rokovi izvršenja, te da će se analiza njihovih učinaka vršiti najmanje dva puta godišnje – naveo je Đurić.
Prema njegovim riječima, primjedba se mora staviti na mjere koja će voditi ka rasterećenju privrede, a što je osnov za novo zapošljavanje, jer u predloženom dokumentu nema jasnih određenja kakva politika zapošljavanja će se voditi i kako obezbijediti veći stepen zapošljavanja. Bez stvaranja nove vrijednosti, kako je istakao, bez povećanja broja zaposlenih nema iskoraka u odnosu na postojeće stanje.
Predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, potvrdila je novinarima da postoji visok stepen saglasnosti Vlade i socijalnih partnera o mjerama predviđenim u radnoj verziji ekonomske politike za narednu godinu.
– Sugestije i primjedbe će biti razmotrene i ugrađene u ovaj dokument, koji će prije upućivanja u parlamentarnu proceduru biti dodatno usaglašavan – kazala je Cvijanovićeva i dodala da uvažava doprinos sindikata, privrednika, boračkih kategorija, omladine i ostalih partnera, koji su predstavili dosta dobrih rješenja.
– Ovaj dokument je u mnogim dijelovima isti kao i ovogodišnji, s obzirom na to da se neke mjere sprovode u kontinuitetu ili se čeka na usaglašavanje određenih rješenja sa Federacijom BiH, dok su neke mjere započete, a nisu realizovane. Dva zakona koja se odnose na javnu upravu i zakon o lokalnoj samoupravi Vlada će tek sljedeće sedmice usvajati. Oni će tokom decembra otići u parlament, ali neće biti prilike da budu usvojeni – izjavila je Cvijanovićeva.
Ova javna rasprava o radnoj verziji ekonomske politike, kako je napomenula, prošla je u najmirnijoj atmosferi u odnosu na prethodne godine.
– Svi smo svjesni ozbiljnosti vremena i izazova koji nas čekaju. Razumijemo da možemo doći do dobrih rješenja samo ako zajedno radimo. Sigurna sam da ćemo to postići – zaključila je Cvijanovićeva.
Podsjećamo, u radnoj verziji ekonomske politike Republike Srpske za narednu godinu ključne reformske oblasti Vlade Republike Srpske za 2016. godinu baziraju se na pet reformskih stubova: stabilan privredni rast, fiskalna održivost, socijalna sigurnost, vladavina prava i evropske integracije.

Prilog RTRS-a o javnoj raspravi možete pogledati na ovom linku.

Print Friendly

Leave a Reply