Javna rasprava: Za integralno upravljanje vodama do 2024. oko milijardu i po KM

By 23. октобра 2015. Aktuelnosti No Comments

Upravljanje vodamaZa realizaciju Strategije integralnog upravljanja vodama Republike Srpske za period 2015-2024. godine, koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u avgustu, u narednih 10 godina biće neophodno obezbijediti milijardu i po KM, rekao je pomoćnik ministra za vodoprivredu Republike Srpske Mihajlo Stevanović.
„Nacrt strategije sagledava sve aspekte vodoprivrede u smislu korištenja, zaštite voda, ali u posljednje vrijeme i zaštitu od voda“, rekao je Stevanović novinarima u Bijeljini, gdje je održana prva javna rasprava o nacrtu ove strategije.
On je dodao je da resorno ministarstvo očekuje od vodoprivrede, a što strategija znatno obrađuje u dijelu koji se odnosi na korištenje voda, da 70 do 80 odsto stanovništva bude na organizovanom snabdijevanju vodom.
Isto tako, dodao je Stevanović, neophodno je da se industrija podstakne da ugrađuje sisteme za tretman i zaštitu voda.
„U dijelu zaštite od voda znatna sredstva uložili smo u sanaciju objekata koji su stradali u poplavama 2010. i 2014. godine, te danas imamo povoljnu situaciju uz savski nasip koji je zaštićen, a ovih dana smo sa Svjetskom bankom dogovorili izradu drinskog nasipa i sredstva su operativna“, rekao je Stevanović.
On je podsjetio da je gradska uprava Bijeljina obezbijedila projektnu dokumentaciju za regulaciju toka rijeke Janja, pa će zajedno sa IPA, sredstvima Svjetske banke i donacijom Turske uraditi dio tog posla.
„Preko Fonda solidarnosti već je uloženo više od 15 miliona KM u zaštitu od voda. Strategijom smo za taj dio posla na zaštiti predvidjeli do 2024. godine 400 miliona KM, a već je obezbijeđeno oko 50 odsto tih sredstava iz kredita Evopske investicione banke /EIB/, Fonda solidarnosti i Svjetske banke“, rekao je Stevanović.
Pomoćnik direktora Javne ustanove „Vode Srpske“ Slaviša Savić rekao je da se strategijom, koja je jedan od najvažnijih dokumenata, analizira stanje po oblastima vodoprivrednog uređenja Republike Srpske.
„Ovim dokumentom uočavaju se nedostaci, definišu se oblasti i prioriteti, odnosno utvrđuje kolika su to neophodna sredstva kako bismo unaprijedili generalno stanje u vodoprivredi“, rekao je Savić.
On je naglasio da je ovim dokumentom predviđeno da se u zaštitu od poplava u narednih 10 godina uloži 400 miliona KM, a u vodosnabdijevanje neophodno je uložiti oko 550 miliona KM.
„Vrlo je važno napomenuti da se 60 odsto stanovništva u Republici Srpskoj snabdijeva podzemnom vodom i u tom smislu neophodno je uložiti znatne napore i sredstva kako bi se postojeći resursi zaštitili“, rekao je Savić.
On je naglasio da je u oblasti prikupljanja komunalnih, industrijskih otpadnih voda i izgradnji postrojenja za prečišćavanje, ovom strategijom predviđeno da se uloži oko 550 miliona KM što je sve ukupno oko milijardu i po KM za narednih 10 godina.
Javna rasprava o Nacrtu strategije o integralnom upravljanju vodama 2015-2024. za predstavnike regije Bijeljina prva je rasprava o ovom dokumentu, a biće održana i u Trebinju, Istočnom Sarajevu, te u Banjaluci.
Na sjednici Narodne skupštine Srpske ova strategija bi se kao prijedlog mogla naći krajem godine ili u januaru.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply