JEF: Predsjednik Ćorić učestvovao na panelu „Investicije i podsticaji u funkciji održivog razvoja“

By 27. априла 2022. Novosti iz Komore, slide No Comments

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je na Јahorina ekonomskom forumu da je u ovoj godini poljoprivrednicima na raspolaganju 150 miliona KM, što direktnih podsticaja, što kroz povoljne kredite.

Učestvujući na panelu „Investicije i podsticaji u funkciji održivog razvoja“ Pašalić je naveo da će ovogodišnja pomoć poljoprivrednicima samo iz budžetskih sredstava iznositi 99 miliona KM, te dodao da će ih vjerovatno biti još.

– Akcenat je na podršci investicijama. Ove godine imamo 2.500 zahtjeva za investicije na farmama, dakle 2.500 gazdinstava je investiralo u smislu nabavke traktora, priključka, izgradnje nove staje, sistema za navodnjavanje i sve te investicije Vlada Republike Srpske podržava sa određenim procentom, od 15 do 50 odsto – pojasnio je Pašalić.

On je istakao da je vraćanje sredstava od 50 odsto za organsku proizvodnju, te dodao da je u većini slučajeva povrat sredstava u investicije iznosi 30 odsto.

U Republici Srpskoj će, prema njegovim riječima, ove godine biti nabavljeno 450 novih traktora, oko 1.500 priključaka, oko 100 plastenika.

– Za ove četiri godine, od kada smo u Vladi, ukupnoj je investirano oko 200 miliona KM, zajedno mi i proizvođači, a od tih 200 miliona KM, oko 60 miliona KM Vlada Srpske im je vratila na račune, nakon investicije – naglasio je Pašalić.

Izvršni direktor za upravljanje portfeljom i zajedničke poslove Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske Zlatko Popović rekao je da je ova banka od svog postojanja plasirala 2,8 milijardi KM po kreditnim osnovama, te u hartije od vrijednosti.

On je naveo da trenutna potraživanja IRB-a iznose oko 1,2 milijarde KM.

U tom periodu od 15 godina, IRB je, prema njegovim riječima, osluškivao tržište i privrednike, sa kojima su kreirane odgovarajuće izmjene.

Popović je rekao da je IRB zajedno sa Vladom Republike Srpske i privrednicima kreirala jednu novu kreditnu liniju koja se odnosi na nove tehnologije, te dodao da krajnji korisnici koriste ta sredstva po maksimalnoj kamatnoj stopi od tri odsto, i to za dugoročne kredite na 10 godina, što je poprilično konkurentno u odnosu na one u privatnim bankama.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da investiranje nadležnih institucija Republike Srpske i BiH u privrednike bitno i neophodno, jer to privrednicima daje sigurnost, da iza njih stoji jedan sistemski pristup, odnosno politike razvoja privrede.

– Ako imaju osjećaj da neko stoji iza njih, privrednici će se lakše opredijeliti za investicije, a ono što ih uvijek tjera je tržište, zato što moraju biti konkurentni, inovativni, moraju se boriti na zahtjevnom ino tržištu – istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, samo takav pristup može dati rezultat.

Ćorić je pomenuo i bankarski sektor koji mora biti u funkciji privrede u cjelini, te izrazio nadu da će ovaj sektor prepoznati ulogu privrede i investicije koje su ključne. „Ako imamo jaku privredu, imaćemo i jako društvo u cjelini, odnosno sredstava za sve nas“, poručio je Ćorić.

Predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević izjavio je da su direktne strane investicije u zadnje tri godine u Srbiji iznosile oko 15 milijardi evra, a samo prošle godine četiri milijarde evra.

Objašnjavajući kako je Srbija uspjela privući toliko investitora, Vučurević je rekao da je to zahvaljujuću zakonskoj regulativi, za koju je naveo da je uspostavljena da bude u funkciji održivog razvoja.

On je pojasnio da riječ o poreskoj politici, carini, svemu onom što je bitno da se investitor privuče i zadrži, te dodao da je danas kvalitet investitora u Srbiji na daleko višem nivou nego ranije.

Panelom je moderirao portparol Privredne komore RS, Vladimir Blagojević, a među učesnicima bili su i Mario Blažević i banjalučke kompanije SHP Celex i direktor Ribnjaka Janj, Zoran Tepić.

Јahorina ekonomski forum održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara, a okuplja više od 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Na panelima su učestvovali i generalni sekretar PKRS, Dragana Kokot, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Komore, Aleksandra Mihajlović Bijelić, kao i rukovodilac Centra za projekte PKRS, Olivera Radić.

Print Friendly

Leave a Reply