„King“ Doboj: Za dodatni razvoj preduzeća nedostaju stručni kadrovi

By 20. фебруара 2018. ICT, Novosti iz Komore, slide No Comments

U okviru redovnih posjeta privrednim društvima, sekretar Udruženja za informacione i komunikacione tehnologije PKRS, Slobodan Dragičević, posjetio je juče privredno društvo “King” d.o.o. Doboj.

Ovo privredno društvo počelo je sa radom 1986. godine isključivo u oblasti programiranja, mijenjalo je svoj pravni status tokom vremena, a danas zapošljava 20 radnika u sjedištu u Doboju i važi za regionalnog lidera u oblasti softverskog inženjeringa, maloprodaje računarskih konfiguracija i opreme, servisiranja računarske opreme, kao i partnerstva sa svjetskim, globalnim partnerima iz ove oblasti, poput HP – čiji su Gold partner.

Ova kompanija ima namjeru da razvije svoje aktivnosti, ali im za to trebaju novi radnici, koje ne mogu pronaći na tržištu rada, a ni dobiti iz postojećeg obrazovnog sistema, jer je, kako kažu, upitan kvalitet kadra koji se obrazuje na fakultetima.

Tema sastanka, između ostalog, bili su problemi u poslovanju, a finansijski direktor, Željko Božić, kao najveći izazov ističe nedostatak stručne radne snage, odlazak mladih ljudi i probleme u realizaciji potraživanja putem sudskih organa, a usljed neobičnih sudskih odluka koje su, osim štete po privredno društvo, najčešće i na štetu države. Za prevazilaženje problema nedostatka radne snage, Dragičević je predstavio model prekvalifikacije i edukacije po uzoru na HUB-ove, u čemu ova kompanija imati podršku Komore. U realizaciju ovih aktivnosti, kako je dogovoreno, Privredna komora i preduzeće „King“ d.o.o. krenuće u najkraćem mogućem periodu. Sugerisana je i potreba bolje povezanosti sa pojeidnim projektima koji djeluju u okviru samostalnih NGO u Doboju.

Takođe, Slobodan Dragičević je upoznao rukovodstvo ove kompanije sa aktivnostima Komore, mogućnostima učešća na sajmovima, realizaciji programa sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, među kojima je i grad Doboj, kao preduslova za učešće na projektima, ali i aktuelnim i novim projektima podrške u čijoj realizaciji učestvuje Privredna komora Republike Srpske. Predstavljen je Konzorcijum Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske, čiji je član Komora, te aktivnosti na projektima HORIZON 2020 i drugim.

Kompanija King ima razvijena softverska rješenja u oblasti digitalizacije nekih industrijskih procesa i razvijena ERP rešenja. Ostvaruje saradnju sa firmama iz okruženja, a značajnu saradnju imaju i sa firmama iz FBIH.

S obzirom na to, King organizuje i godišnju višednevnu konferenciju u Tesliću, gdje okuplja oko 300 poslovnih saradnika i zainteresovanih korisnika.

 

Print Friendly

Leave a Reply