Kompanija “Boksit” obilježila 60 godina uspješnog poslovanja

Kompanija „Boksit“ iz Milića je tokom šezdesetogodišnjeg rada dala nemjerljiv doprinos razvoju ove opštine i regije Birač, koji se mjeri stotinama miliona dolara, izjavio je u subotu predsjednik kompanije Rajko Dukić povodom obilježavanja ovog jubileja, kojem je prisustvovao i Predsjednik Privredne komore Republike Srpske, Borko Đurić.
Prema evidencijama koja posjeduje milićka kompanija, „Boksit“ je uložio oko 513 miliona dolara u razne projekte i to u opštini Milići oko 224 miliona, Zvornik 101 milion, Vlasenicu 48 miliona i Srebrenicu 24,5 miliona dolara.

Dukić je naveo da je „Boksit“ gradio stanove, puteve, vodovodnu, elektro i PTT- mrežu, škole i zdravstvene ustanove, ulagao u kulturu, sport i informisanje, kao i u sanaciju ratne štete.
„Danas, kada obilježavamo 60 godina postojanja i uspješnog rada i razvoja, mi u stvari obilježavamo 60 godina rudarstva. Rudarstvo, koje danas kao sektor učestvuje u ukupnom prihodu sa 20,5 odsto, je primarna djelatnost“, rekao je Dukić na svečanom prijemu organizovanom povodom jubileja.

Kompanija „Boksit“ zapošljava oko 900 radnika, a u njenom okviru funkcioniše 11 sektora, od kojih tri proizvodno-uslužnog karaktera.

Riječ je o sektorima saobraćaj u kome je oko 120 vozila za prevoz tereta i putnika, zatim mašinstvo i elektroodržavanje, građevinarstvo, Fabrici namještaja i masivnih ploča, Fabrici za sušenje i mljevenje hidrata, prozvodnji hrane, ugostiteljstva i turizma.

Dukić je pojasnio da se u tim sektorima danas ostvaruje oko 70 odsto ukupnog prihoda Kompanije.

Dukić je naveo da kompanija „Boksit“ ima dugoročnu strategiju i viziju razvoja koja će se bazirati na racionalnoj eksploataciji i profitabilnoj valorizaciji rude boksita, proizvodnji namještaja i drugih proizvoda na bazi drveta, razvoju proizvoda i povećanju kapaciteta iz oblasti alumosilikatne hemije, proizvodnji hrane, proizvodnji i uslugama u oblasti mašinstva i na povećanju transportnih kapaciteta.

On je napomenuo da je nedostatak stručne radne snage ograničavajući faktor u razvoju zbog čega su u Kompaniji prinuđeni da razmišljaju da takve profile dovedu sa drugih prostora.

„Boksit“ je vlasnik i savremenog Medicinskog centra u okviru kojeg djeluje Specijalistički centar sa desetak specijalističkih ambulanti iz različitih oblasti i Specijalna bolnica oblasti hirurgije i porodilište.

 

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply