Kompanija “Likos Balkan Metals” počela sa radom u Bijeljini

 

Republika Srpska u rudarskoj industriji od danas ima firmu sa sjedištem u Bijeljini „Likos Balkan Metals“ koja je kao prva u Srpskoj listiranjem na australijskoj berzi /ASX/ obezbijedila 12 miliona australijskih dolara za projekte u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala u pet opština.
Istraživački poduhvat „Likosa“ koji bi trebalo da donese znatan podsticaj ekonomiji Republike Srpske, ali i cijele BiH biće baziran na istraživanju ekonomski isplativih rezervi ruda olova, cinka i bakra s ciljem otvaranja ekološki održivih rudnika, saopšteno je iz ove firme.

Istraživanja će biti sprovođena u opštinama Petrovo, Mrkonjić Grad, kao i dijelom Jezero i Šipovo, te u opštini Čajniče.

Ova firma je BiH podružnica australijske firme „Likos Metals Limited“, koja je jutros listirana na Australijskoj berzi /ASX:LYK/, a koja posredstvom „Likos Balkan Metalsa“ iz Bijeljine planira da investira u geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala u Republici Srpskoj i BiH.

Osnivač i idejni tvorac „Likos Metals Limiteda“, kao i direktor „Likosa Balkan Metalsa“ je Miloš Bošnjaković, koji je i suosnivač i donedavno član menadžmenta „Adriatik Metals Plc“, firme koja drži projekat „Vareš“ u Federaciji BiH.

Bošnjaković je u vezi sa listiranjem zahvalio svima koji su pomogli da bude napravljen ovaj prvi važan korak.

„Formirali smo vrlo stručan tim internacionalnih eksperata iz oblasti geoloških istraživanja, obezbijedili potrebna sredstva za istraživanje i spremni smo da se upustimo u veliki posao koji je pred nama. Oslanjajući se na moja prethodna iskustva rada u BiH, ali i godine provedene u rudarskoj industriji Australije, vjerujem da ćemo postići uspjjeh i donijeti ekonomiji Republike Srpske, ali i BiH znatan finansijski podsticaj“, rekao je Bošnjaković.

Prema njegovim riječima, ne postoji sumnja da će, primjenjujući najnovije standarde u rudarskoj industriji, a posebno u oblasti ekologije, biti opravdano povjerenje lokalne zajednice, nadležnih institucija u Republici Srpskoj, ali i firminih dioničara.

Uslovi za listiranje na ASX diktiraju stroga pravila poslovanja od starta i svjetske standarde ekološke održivosti koje se „Likos“ obavezao da će poštovati. Ovi standardi nameću očuvanje životne sredine kao apsolutni prioritet od kojeg zavisi uspjeh poslovanja.

Izvor: SRNA

Print Friendly

Leave a Reply