Konobari, kuvari i recepcioneri – najtraženija zanimanja u oblasti turizma

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić otvorio je danas u Banjaluci Sajam zapošljavanja u turizmu na kojem je 38 poslovnih subjekata iz ove oblasti sa područja banjalučke regije iskazalo interes za oko 230 radnika.

Kroz anketu smo dobili ponudu 218 radnika, među kojima je najveći broj konobara i kuhara. Znajući da je sektor turizma u usponu i značajna privredna grana, očekujemo da se i druga zanimanja u budućnosti pojave kao potražnja“, rekao je Ćorić, otvarajući Sajam.

On je naglasio da sa druge strane ponuda nije adekvatna onom što su privrednici tražili, uz izraženu nadu da će tokom Sajma, interaktivnom komunikacijom, potreba i potražnja u najvećoj mjeri naći zajednički jezik i da će nakon ove manifestacije biti zaključen veliki broj ugovora o radu.

Ćorić je podsjetio da su svi statistički pokazatelji za prva dva mjeseca ove godine, u odnosu na prošlogodišnji prosjek, pozitivni i po broju dolazaka turista, i ostvarenih noćenja, kao i da je prosječna neto plata za prva dva mjeseca ove godine u turizmu veća za 100 KM u odnosu na prosjek iz prošle godine.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da je namjera ovog sajma okupljanje ljudi koji će predstaviti potražnju i ponudu u smislu zapošljavanja u turizmu.

„Poslodavci su svjesni sa kakvim izazovima se suočavamo svaki dan i vjerujem da je ovaj događaj pokazatelj da smo svi svjesni izazova i da na njih odgovorimo na najbolji način, i da će ovaj dan biti početak uspješne saradnje Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje i resornog ministarstva koje će podržati svaku ovakvu djelatnost“, navela je Gašićeva.

Rukovodilac banjalučke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Mladen Vrećo rekao je da je ovo idealno mjesto za spajanje ponude i potražnje.

On je istakao da Zavod u okviru akcionog plana nastoji zajednički organizovati sa ostalim partnerima i gradovima sajmove gdje bi bila predstavljena ponuda za cijelu Republiku Srpsku.

Šef projekta za turizam USAID-a u BiH Ibrahim Osta naveo je da je u svijetu jedna od deset osoba zaposlena u turizmu, u BiH jedna od jedanaest, preporučivši prvenstveno mladima da traže zaposlenje u ovom sektoru, jer tu mogu ostvariti i dobru zaradu i napredak u karijeri.

Organizovanje ovakvih sajmova u planu je u Trebinju i na Jahorini.

Print Friendly

Leave a Reply