Konzul Slovenije posjetio Privrednu komoru Srpske

By 18. новембра 2015. Novosti iz Komore, slide No Comments

Konzul SlovenijeUnapređenje poslovne saradnje Republike Srpske i Slovenije, bila je tema našanjeg sastanka direktora Privredne komore Republike Srpske, Dragice Ristić, i konzula Slovenije u Banjoj Luci, Marjana Ristića, koji je održan u prostorijama Komore.
Vrijednost spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske i Slovenije u periodu januar-septembar 2015. godine iznosila je 346,8 miliona KM, što čini 6,7 odsto od ukupne vrijednosti spoljnotrgovinkse razmjene, koju je Republika Srpska ostvarila sa inostranstvom.
Ukupna vrijednost izvoza Republike Srpske u Sloveniju u posmatranom periodu, iznosila je 186 miliona KM i u ukupnom izvozu RS učestvuje sa skoro 10 odsto, dok je vrijednost uvoza u istom periodu iznosila 160,8 miliona KM ili pet procenata ukupnog uvoza u Republiku Srpsku. U odnosu na isti period 2014. godine došlo je do povećanja izvoza za 10 odsto i uvoza za četiri procenta.
U robnoj razmjeni sa Slovenijom, Republika Srpska je, u periodu januar-septembar 2015. godine, ostvarila suficit u vrijednosti od 25 miliona KM, a koji je u 2014. godine iznosio je 14 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom u razmjeni sa Slovenijom, u periodu januar-septembar 2015. godini, iznosila je svega 115,7 odsto, a u istom periodu 2014. godini 109,2 odsto.
Predstavljeni pokazatelji ukazuju na pozitivne trendove razmjene između Republike Srpske i Slovenije, budući da svi indikatori spoljnotrgovinske razmjene, u posmatranom periodu ostvaruju značajan rasta počevši od izvoza, pa do porasta stepena pokrivenosti uvoza izvozom.

Print Friendly

Leave a Reply