Krajiška i Hercegovačka kuća uskoro u Beogradu

273049715_4028415200719083_7318860119314851060_nOtvaranje Krajiške i Hercegovačke kuće u Beogradu, izvoz tradicionalnih domaćih proizvoda, organskih proizvoda, kao i plasman proizvoda sa zaštićenom geografskom oznakom iz BiH u Srbiju, bile su teme današnjeg sastanka predstavnika ovih privrednih subjetaka, sa predstavnicima nadležnih ministarstava Republike Srpske, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Privredne komore Srpske i špediterskih kompanija.

Osnovni problem Krajiške i Hercegovačke kuće, kako je istaknuto na sastavku održanom u prostorijama Komore u Banjoj Luci, su uslovi plasmana u Srbiju pojedinih proizvoda malih proizvođača, koji, zbog ograničine količine i tehnološko tehničkih mogućnosti, još nemaju sve potrebne sertifikate za izvoz.

U cilju rješavanja ovog problema, dogovoreno je da se formira jedno pravno lice koje će objediniti sve male poljoprivredne proizvođače, kao i njihove kooperante, kako bi ispunili sve uslove za dobijanje potrebne izvozne dokumentacije.

Na ovaj način, bila bi pružena podrška malim poljoprivrednim proizvođačima za povećanje proizvodnje i distribuciju proizvoda.

U međuvremenu, predstavnici Hercegovačke kuće već su registrovali poslovnicu u Beogradu, čime su ispunili osnovne uslove za otvaranje prodajnog objekta u Beogradu, dok su predstavnici Krajiške kuće započeli istu proceduru, što garantuje da će u glavnom gradu Srbije uskoro biti otvorena ova dva privredna društva.

 

Print Friendly

Leave a Reply