Kreću preventivne aktivnosti pred početak školske godine

Tehnicki pregled autobusaPriprema svih nadležnih subjekata i planirane preventivne aktivnosti pred početak školske godine 2016/2017., bila je tema sastanka koji je, u prostorijama Ministarstva saobraćaja i veza RS održan juče.
Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Automoto saveza RS, Asocijacije tehničkih pregleda vozila RS i Privredne komore Republike Srpske, nakon analize i prezentacije statističkih pokazatelja aktivnosti iz 2015. godine, doneseni su i zaključci:
– Ministarstvo saobraćaja i veza RS narednih dana dostaviće spisak stanica tehničkog pregleda koji podržavaju ove aktivnosti, a gdje će prevoznici moći izvršiti besplatno tehnički pregled autobusa, koji će Privredna komora RS proslijediti prevoznicima,
– Pregled na stanicama tehničkog pregleda biće pod nadzorom predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza RS i predstavnika AMS RS,
– Saobraćajna policija priznavaće potvrdu o izvršenom tehničkom pregledu autobusa i neće slati vozilo ponovo na pregled, osim u slučajevima gdje je vidljiva tehnička neispravnost i gdje posumnjaju na neispravnosti pojedinih sistema na autobusu,
– Planirana aktivnost trebalo bi da traje u periodu od 24.08.2016. godine do 10.09.2016. godine;
– Sljedeći sastanak biće održan 23.08.2016. godine u prostorijama Privredne komore RS, o čemu će javnost biti adekvatno informisana.
Privredna komora Republike Srpske poziva sve prevoznike iz Srpske da, nakon što dobiju pregled stanica TP-a, izvrše tehničke preglede na svojim vozilima i na taj način doprinesu većoj bezbjednosti đaka, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju. Na taj način jednim dijelom ćemo smanjiti i bespotrebne troškove vanrednih tehničkih pregleda.
Jedna od zabrinjavajućih informacija koja je prezentovana na jučerašnjem sastanku je i ta da se broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali autobusi u Republici Srpskoj, za prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa istim peirodom prošle godine, povećao za skoro 10 odsto. Upravo je to jedan od razloga da svi na najozbiljniji mogući način shvate navedene aktivnosti.

Print Friendly

Leave a Reply