Lazo Šinik: Rast izvoza za 10,5 odsto

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade Privredne komore Republike Srpske Lazo Šinik izjavio je Srni da su drvoprerađivači u Srpskoj ostvarili rast izvoza za 10,5 odsto i da bi do kraja godine trebalo da bude izvezena roba u vrijednosti od 500 miliona KM.
„Za šest mjeseci u preradi drveta, proizvoda od drvata i proizvodnji namještaja ostvarili smo rast od 10,5 odsto, zahvljajući povećanju izvoza skupljih proizvoda. Time smo i zaposlili dodatnu radnu snagu, što je veoma pozitivno“, rekao je Šinik.
On je istakao da drvoprerađivači u ovoj godini mogu očekivati suficit od 400 miliona KM.
Govoreći o isporuci drvnih sortimenata drvoprerađivačima, Šinik je naveo da su u ovoj godini utvrđeni kriterijumi za isporuku, iako nisu još sačinjeni ugovori na godišnjem nivou.
„Bez obzira što nema sačinjenih ugovora, postoji određena dinamika u njihovoj isporuci. Veoma je značajno da na vrijeme počne priprema ugovora za narednu godinu da ne bi više bilo nikakvih neizvjesnosti u isporuci drvnih sortimenata“, dodao je Šinik.
On je naveo da mora biti uspostavljen kontinuitet u snabdijevanju drvoprerađivača, što je uslov za kvalitetnu proizvodnju.

Print Friendly

Leave a Reply