Projekti

Programi pomoći koji su na raspolaganju BiH su: IPA-Instrument pretpristupne pomoći, COSME, Horizon 2020, ERASMUS+ i ostali programi podrške EU.

Komorski sistem ima značajno iskustvo na polju pripreme i implementacije projekata u okviru Instrumenata predpristupne pomoći i ostalih programa podrške.

Redovne aktivnosti komore su: informisanje privrede o aktuelnim pozivima, organizovanje Info dana, seminari za pripremu projektnih aplikacija, podrška privrednim društvima za pronalaženje potencijalnih partnera, stručno osposobljavanje i pomoć u pripremi projektnih ideja.

Komorski sistem aktivno sarađuje sa  dostupnim  programima  podrške i o istim informiše privredna društva. U cilju  podizanja konkurentnosti privrede Komora organizuje prezentacije dostupnih programa podrške, uključuje privredna društava i pruža pomoć prilikom pripreme dokumentacije i razmjenje iskustava.

Privredna komora ima dugogodišnje iskustvo u projektima Eurochambers i drugim aktivnostma koji su posvećeni umrežavanju, jačanju  kapaciteta i poboljšanju usluga. U okviru realizacije donatorskih programa podrške, Komora je aktivno uključena u procese reforme obrazovanja, povećanja efikasnosti rada jedinica lokalne samouprave i lokalnog ekonomskog razvoja.

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

banner_06

Aktuelnosti

InfoBiz društvene mreže-02

Poziv na promociju elektronske platforme i nove Viber zajednice „INFOBIZ PKRS“

By | Digitalna transformacija, Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Na osnovu iskazanih potreba privrede, Privredna komora je u proteklom periodu razvila novu elektronsku platformu i Viber zajednicu „InfoBiz PKRS“, sa ciljem unapređenja informisanosti privrede i komunikacije sa komorskim sistemom. Korištenjem ove platforme privrednici će biti u mogućnosti da se na brži i jednostavniji način informišu i učestvuju u aktivnostima Komore.

Read More
2D_Campaign_Key_Visual_RGB_2023-02-07

Poziv na edukaciju „Korištenje GS1 standarda za identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i unapređenje poslovnih procesa“

By | Edukacije, EEN, Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Cilj seminara je upoznati učesnike sa mogućnostima korištenja jedinstvene GS1 identifikacije proizvoda, u svrhu unapređenja lanca snabdijevanja. Učesnici na seminaru će biti upoznati sa korištenjem logističke naljepnice, sa pojmom matičnih podataka o proizvodu, kao i zahtjevima za elektronsku razmjenu podataka.

Read More
Banja Luka – kopija (7)

Info-sesija USAID projekta „Diaspora Invest“ 

By | Aktuelnosti, Najave događaja, Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Оtvoren је novi poziv za aplikacije za bespovratna sredstva u okviru USAID projekta „Diaspora Invest“. Poziv je otvoren za preduzeća (d.o.o., d.d.) koja nisu starija od 3 godine, te koja imaju poslovnu vezu sa članovima dijaspore (kroz suvlasništvo u preduzeću ili druge oblike dokazive poslovne saradnje).

Read More
Promocija InfoBiz_final

Poziv na prezentaciju nove digitalne platforme i Viber zajednice „InfoBiz PKRS“

By | Novosti iz Komore, Projekti | No Comments

U proteklom periodu Privredna komora je razvila novu elektronsku platformu i Viber zajednicu „InfoBiz PKRS“, sa ciljem unapređenja informisanosti privrede i komunikacije sa komorskim sistemom. Korištenjem ove platforme privrednici će biti u mogućnosti da se na brži i jednostavniji način informišu i učestvuju u aktivnostima Komore.

Read More
Erasmus-for-young-entrepreneurs-poster-page-001

Poziv preduzećima i preduzetnicima za učešće u programu „Erasmus za mlade preduzetnike“

By | Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Riječ je o programu prekogranične razmjene koji mladim i potencijalnim preduzetnicima iz BiH pruža priliku da otputuju u neku od zemalja regiona ili Evropske unije, tamo sarađuju sa iskusnim i uspješnim preduzetnicima i dobiju dragocjene savjete koji će im pomoći da razviju svoju poslovnu ideju, poboljšaju biznis plan i pokrenu svoj biznis.

Read More
edukacije_zelena ekonomija_final

Poziv na online edukacije „Zelena ekonomija“

By | Edukacije, Novosti iz Komore, Projekti | No Comments

Cilj edukacije je unapređenje znanja MSP u oblasti zelene ekonomije, održivog razvoja i energetske efikasnosti. Tokom webinara biće predstavljeni principi zelene ekonomije i održivog razvoja, koncepti finansiranja projekata iz navedenih oblasti, kao i primjeri dobre prakse u BiH. Takođe, tokom edukacije na temu energetske efikasnosti, učesnici će steći nova znanja o zakonodavnom okviru u ovoj oblasti, mjerama energetske efikasnosti u industriji sa mašinskog i elektro aspekta, te mjerama energetske efikasnosti u građevinarstvu.

Read More
1676025671098 – kopija (3)

Obuke za poljoprivredna gazdinstva u Brodu, Prijedoru i Srpcu

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

U okviru projekta DeveloPPP „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, u toku su obuke za poljoprivredna gazdinstva za korišćenje podataka sa meteo stanica kai i za korišćenje AgroLIFE platforme za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem. Obuke se održavaju u lokalnim samoupravama Brod, Prijedor i Srbac.

Read More
digit – kopija (6)

Prvi poziv za podnošenje prijedloga projekata za pružanje podrške inovativnim tehnološkim projektima

By | Aktuelnosti, Projekti | No Comments

Poziv je namijeljen javno-privatnim i privatno-privatnim partnerstvima između industrije, udruženja, poslovnih mreža i institucija za istraživanje i razvoj kako bi se postigla tehnološka transformacija malih i srednjih preduzeća, s ciljem podrške njihovom rastu i primjeni njihovih inovativnih rješenja.

Read More
suradnja

Učestvujte u online događaju WB++ (West Balkan + Slovenija+Hrvatska) Digitalizacija u turizmu i saznajte šta kompanije trenutno nude

By | EEN, Najave događaja, Najave IKT, slide | No Comments

Učestvujte na online događanju Digitalizacija u turizmu, WB++ (West Balkans +Slovenia +Croatia) ‘pič-meč’ koje će se održati 13.02.2023. godine od 10.00-11.30

Učešće je besplatno te se potrebno prijaviti putem linka – https://lnkd.in/dhf2FdBt

Program događanja i popis kompanija koje će učestvovati pogledajte ovdje: https://lnkd.in/du-rQYWk

Read More
Datum 07.02.2023. (2)

POZIV: SPECIJALIZOVANA OBUKA „Podizanje svijesti o opasnostima na radu i bezbjednosti u poljoprivredno-prehrambenoj industriji (uključujući COVID-19 mjere)“

By | Edukacije, Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

Obuku ima za cilj podizanje svijesti o značaju unapređenja zaštite i sigunosti na radu, podizanje nivoa znanja zaposlenih u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, kao i motivisanost radne snage, upravljanje rizikom i unapređenje učinka poslovanja.

Read More
MIA četbot foto Miodrag mitja Bogdanovic (2)

Pitajte, MIA zna!

By | BFC SEE, Novosti iz Komore, Projekti | No Comments

Prvi četbot lokalnih samouprava u Srbiji i BiH baziran na vještačkoj inteligenciji omogućio je da gotovo 80.000 građana Bijeljine, Laktaša, Sombora i Šapca dođu do željenih usluga bez odlaska na šalter gradske uprave. Sa četbotom su obavili 142.000 konverzacija za nešto više od godinu dana.

Digitalna asistentkinja MIA (Municipal Intelligent Asistent) obogućava bržu i efikasniju komunikaciju i pristupačnije usluge lokalnih samouprava. To je istaknuto na završnoj sjednici projekta „Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i Bosni i Hercegovini“, koji su sproveli GIZ i kompanija Saga, u saradnji sa NALED-om i Privrednom komorom RS, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

MIA može da informiše građane o određenim administrativnim procedurama ili osnovnim informacijama i inicira određeni postupak ili uslugu lokalne samouprave. Osim informisanja, u Bijeljini građani mogu da pokrenu postupak upisa u matičnu knjigu vjenčanih, dobiju informacije o osnivanju za preduzetničke djelatnosti i d.o.o., utvrde pravo na stipendiranje studenata i učenika generacije, srednjih i osnovih škola.U Laktašima građani mogu da se informišu o postupku zaključenja braka, o postupku registracije preduzetnika, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija. Takođe, u obje lokalne samouprave građani će moći pokrenuti proces izdavanja izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, ali i prijaviti komunalni problem.

Najveća prednost četbota je njegova dostupnost građanima 24 sata, sedam dana u nedelji, na tri kanala komunikacije – vebčet, na sajtu lokalne samouprave, vibera i fejsbuka.

– Da bi mogli u potpunosti da iskoriste sve prednosti koje donose inovativna digitalna rješenja, javni, civilni i privatni sektor treba da rade zajedno. Zato je GIZ podržao ovaj projekat, zajedno sa kompanijom Saga, koja je razvila četbot platformu i uz aktivno učešće lokalnih samouprava. S obzirom na to da ne samo građani zahtevaju unapređenje opštinskih usluga, projekat se realizuje u saradnji sa regionalnom Mrežom za povoljno poslovno okruženje, kako bi se ponudile efikasne usluge, koje će biti od koristi za pravna lica, kompanije i širu poslovnu zajednicu – navela je Amira Omanović, projektna menadžerka u GIZ-u.

– Upravo ovakve inicijative dokazuju korisnost primjene vještačke inteligencije i približavaju je građanima. Takođe, ponosni smo što će upravo naš proizvod građanima olakšati neke neophodne aktivnosti i digitalizovati procese koji su prethodno zahtijevali papirologiju i čekanje u redu – zaključio je Milen Janjić, direktor, Intellya – Saga NFG.

Rok produzen_1080x1080

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti | No Comments

Još samo 2 dana za prijave!
Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 hiljada KM, EU omogućiće učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu u vrijednosti od 10.000 do 30.000 KM.

Read More
Erasmus za mlade preduzetnike - logo

Poziv preduzećima i preduzetnicima za učešće u programu „Erasmus za mlade preduzetnike“

By | Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Riječ je o programu prekogranične razmjene koji preduzećima i preduzetnicima iz BiH pruža priliku da sarađuju sa ozbiljnim i posvećenim novim preduzetnicima iz drugih zemalja na razvoju novih poslovnih ideja, upoznavanju novih tržišta i uspostavljanju kontakata, čime postaju dio evropske mreže uspješnih preduzetnika. Prijaviti se mogu sve osobe iz BiH koje su vlasnici ili članovi uprave malog ili srednjeg preduzeća, imaju više od tri godine preduzetničkog iskustva, koje su voljne da podijele svoje znanje i iskustvo sa novim preduzetnikom.

Read More
321896897_2323983337777820_7068465238773212795_n

Javni poziv za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Maksimalni iznos tražene finansijske podrške za projekte koji spadaju pod LOT1 ne mogu biti veći od 80.000 KM, dok iznos tražene finansijske podrške za projekte koji spadaju pod LOT2 moraju biti od 80.001 KM do 300.000 KM.

Read More
Rok produzen_1080x1080

Produžen rok za prijavu na Javni poziv tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu (uključujući mjere zaštite od COVID-19)

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 hiljada KM, EU omogućiće učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu u vrijednosti od 10.000 do 30.000 KM.

Read More
20221222155531_750798

Instalisane nove meteo stanice

By | BFC SEE, DeveloPPP, Novosti iz Komore | No Comments

Na trebinjskim lokalitetima Pridvorci, Mostaći, Petrovo polje, Ljubomir i Zupci, gdje se i nalazi najveći broj oranica koje se obrađuju, instalisano je pet novih meteo stanica, preko kojih će zainteresovani poljoprivrednici ovih krajeva moći da prate sve meteorološke podatke vezane za poljoprivredu.

Olivera Radić, rukovodilac Centra za upravljanje projektima u Privrednoj komori RS, pojasnila je da je u pitanju samo jedna od aktivnosti projekta koju finansira njemačka organizacija GIZ i društvo Telegrup, preko podrške njemačke Vlade. Radi se o korištenju posebne platforme “Agrolife” koju već koristi Grad Trebinje za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Read More
63a2c8ea6572c

Javni poziv za start-up preduzeća u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BiH

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

Na ovaj Javni poziv moći će se prijaviti fizička lica, te samostalni preduzetnici/obrti i preduzeća koja su registrovana manje od godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bave se preradom poljoprivrednih proizvoda i/ili primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u BiH. U okviru ovog Javnog poziva na raspolaganju su 1,3 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do 80.000 KM.

Read More
Picture1 – kopija

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške uvođenju standarda i sertifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (III ciklus)

By | Novosti iz Komore, Poljoprivreda, Projekti, slide | No Comments

Ukupna raspoloživa sredstva za podršku uvođenja standarda/sistema kontrole kvalitete i sertifikaciji u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji (za sve cikluse/javne pozive) iznose do 1.000.000,00 KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 5.000 KM do 50.000 KM.

Read More
esco bijeljina

U Bijeljini održana još jedna info sesija „Primjena ESCo modela finansiranja projekata energetske efikasnosti“

By | Novosti iz Komore, Projekti | No Comments

Predstavnici preduzeća imali su priliku da se kroz info sesiju upoznaju sa konceptom ESCO modela finansiranja projekata energetske efikasnosti, te mogućnostima za integraciju ovog koncepta u poslovni model kompanije, koji je održan 08.12.2022. godine u prostorijama Područne privredne komore Bijeljina.

Privredna komora Republike Srpske organizovala je info sesiju u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a u okviru projekta “Pokretanje finansiranja životne sredine u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBANLED).

Cilj projekta je smanjenje troška za energiju i održavanje ugradnjom nove učinkovitije opreme i optimizacijom energetskih sistema, čime se osigurava otplata investicije kroz uštede u periodu do pet, odnosno osam godina, zavisno od klijenta i projekta.

IMG_20221202_120337

Održana Druga proširena sjednica Savjeta za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske

By | Novosti iz Komore, PPŽ RS, Projekti, Žensko preduzetništvo | No Comments

Održana je Druga proširena sjednica Savjeta za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske. Predstavljene su realizovane aktivnosti Savjeta za preduzetništvo žena PKRS u protekloj godini, kao i realizovane aktivnosti u okviru projekta „Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske (PPŽ RS)“.

Sjednica Savjeta za preduzetništvo žena Privredne komore Republike Srpske, kao završna aktivnost, je organizovana u okviru projekta „Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske (PPŽ RS)“, koji implementira Privredna komora Republike Srpske. Implementacija projekta je obuhvatala aktivnosti za jačanje kapaciteta za razvoj  preduzetništva žena, kroz organizovanje stručnih obuka i konferencije preduzetništva žena, sa ciljem povezivanja i umrežavanja žena, kao i unapređenja znanja i vještina preduzetnica.

Projekat je podržan u okviru projekta  „Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU“ koji implementira Eda – Agencija za razvoj preduzeća u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.

1669989430886      IMG_20221202_120353

IMG_20221202_120337     1669987340219

Javni-poziv_1200x630_72

Objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unapređenja zaštite i sigurnosti na radu u sektoru poljoprivrede u BiH

By | Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600 hiljada KM, Evropska unija omogućiće učešće poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i finansijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu. Nakon učešća u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, preduzeća će biti kvalificirana za finansijsku podršku investicijama od 10 000 do 30 000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera za unapređenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere).

Read More
Print Friendly