Privredna komora Republike Srpske počela je sa realizacijom projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT, u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Banja Luka, Inovacionim centrom Banja Luka, te kompanijama Saga NFG d.o.o. Banja Luka i Topinox d.o.o. Prnjavor“. Projekat ima za cilj podići konkurentnost i inovacione kapacitete izvozno-orijentisanih malih i srednjih preduzeća (MSP) metaloprerađivačke i mašinske industrije Republike Srpske. Projekat traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi više od 480.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business obezbijedila bespovratna sredstava u iznosu većem od 380.000 KM.

Projektom DigIT SME uspostaviće se i ojačati Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Republike Srpske, u cilju pružanja podrške privrednim društvima na polju digitalne transformacije. Ključne aktivnosti projekta odnose se na organizaciju edukacija i podršku u vezi procesa digitalizacije. Platforma za e-learning omogućiće edukaciju i razmjenu iskustava te promociju značaja primjene digitalne transformacije u svrhu povećanja konkurentnosti i razvoja inovacija. Značajna aktivnost projekta odnosi se na povezivanje i unapređenje saradnje kompanija iz sektora metalo-prerade i sektora informaciono-komunikacionih tehnologija. Putem obuke domaćih konsultanata pružiće se pomoć privrednim društvima u pogledu kreiranja strategije za digitalnu transformaciju.

Projekat će podržati proces izrade i implementacije digitalnih mapa u najmanje deset privrednih društava iz metaloprerađivačke i mašinske industrije. Projekat će dovesti do poslovne optimizacije, smanjenja troškova i povećanja produktivnosti kod ciljanih kompanija, a to će rezultirati sa povećanjem izvoza, te stvaranjem novih i zadržavanjem postojećih radnih mjesta.

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio programa „Lokalne razvojne strategije – Program lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH“, koji podržava vlada SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Dragana Kokot

Direktor

Sektor za pravne poslove

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-129

+387 51 493-126

Olivera Radić

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

Nikolina Dorontić Alibabić

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-138

+387 51 493-126

Željka Milić

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-138

+387 51 493-126

Dokumenti

 Linkovi

Aktuelnosti

20210914_094602

DigIT SME: Završene prve posjete korisnicima Programa podrške

| DigIT SME, Digitalna transformacija, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Posjetom privrednim društvima Topinox Prnjavor, Vigmelt Banja Luka, SIM-PROM Derventa i Vendom Laktaši – korisnicima Programa podrške digitalnoj transformaciji MSP za 2021. godinu, završene su prve inicijalne posjete predstavnika Privredne komore Republike Srpske i sertifikovanih konsultanata Centra za digitalnu trasformaciju PKRS, u okviru projekta „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT SME“, koji je dio EU4Business projekta.

Print Friendly
IMG-95faf36f9ef3bd8010d1a622df3f3ac9-V

DigIT SME: Nastavljene posjete privrednim društvima

| DigIT SME, Digitalna transformacija, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Zajedno sa sertifikovanim konsultantima Centra za digitalnu trasformaciju PKRS, predstavnici Komore posjetili su Art line d.o.o. Derventa, Tikt Manufaktura d.o.o. Gradiška i Tekton d.o.o. Banja Luka.

Print Friendly
sdr

Početak realizacije projekta „Podrška promociji Mreže industrijske energetske efikasnosti u Republici Srpskoj“

| DigIT SME, Digitalna transformacija, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Početna aktivnost projekta bila je mapiranje relevatnih aktera u smislu prepoznavanja svih institucija i organizacija čije aktivnosti i djelovanje mogu doprinijeti radu i razvoju Mreže, odnosno većeg stepena implementacije energetski efikasnih projekata u privredi. Relevantne institucije i privredna društva pozvani su na zajednički sastanak u okviru kojeg je definisan plan djelovanja Mreže, nadležnosti, aktivnosti i dr.

Print Friendly
Kozarska

DigIT SME: Posjeta privrednom društvu Šuvak metal d.o.o. Kozarska Dubica

| DigIT SME, Digitalna transformacija, Novosti iz Komore, slide | No Comments

Zadatak konsultanta i privrednih društava je, između ostalog, izrada ekspertskih analiza i strategija digitalne trasformacije, kao i implementacija projektnih rješenja identifikovanih u strateškom dokumentu, uz podršku Centra za digitalnu transformaciju Komore.

Print Friendly
Print Friendly