logo EBRDEBRD pomaže zemljama članicama u provođenju programa privatizacije, strukturnih i sektorskih reformi, jačanju konkurentnosti, finansijskih institucija i pravnog sistema, razvoju infrastrukture za podršku privatnom sektoru, itd.

Pomoć EBRD-a ostvaruje se direktnim ulaganjima u preduzeća i banke, pružanjem tehničke pomoći za pripremu,  finansiranjem i provođenjem određenih investicionih ili razvojih projekata. Bosna i Hercegovina je članica Evropske banke za obnovu i razvoj od 1996. godine.

Dostupni programi:

  • EBRD SBS – Program “Žene u biznisu”
  • EBRD SBS – “Podrška konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini”

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa Švedskom razvojnom agencijom (SIDA), je početkom 2015. godini pokrenula program finansiranja i savjetovanja „Žene u biznisu na Zapadnom Balkanu“.

Program “Žene u biznisu Zapadnog Balkana” podržava žene preduzetnice, omogućavajući pristup finansiranju, kako bi razvijale vlastita preduzeća. Kreditne linije EBRD-a dostupne su kroz lokalne Partnerske finansijske institucije(PFI) za kreditiranje malih i srednjih preduzeća koje vode žene. Takođe, za privredna društva koja vode žene dostupno je i poslovno savjetovanje, sa ciljem da se ženama preduzetnicama omogući sveobuhvatan program podrške. Do sada je podržano preko 50 žena preduzetnica. Tehničku pomoć za savjetovanje finansiraju vlade Luksemburga i Švedske. Prva PFI koja se pridružila programu je UniCredit Bank a.d. Banja Luka.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Delegacija Evropske Unije u Bosni i Hercegovini od maja 2015. godine nastavljaju sa realizacijom projekta kojeg finansira EU pod nazivom “Podrška konkurentnosti MSP u Bosni i Hercegovini”. Ovaj dvogodišnji program podrške EU malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini implementiratiće EBRD putem Small Business Support Programa (SBS).

Ovaj program je nastavak prethodnih programa EBRD-a i namjenjen je povećanju konkurentnosti MSP u BiH, kako na domaćem, tako i regionalnom i međunarodnom tržištu. Program sufinansira savjetodavne usluge u područjima kao što su: marketing (analiza tržišta, planiranje razvoja, studije izvodljivosti), efektivnost upravljanja (kompjuterizovani finansijski menadžment i informacioni sistemi, reorganizacija/rekonstrukcija), smanjenje troškova (kompjuterizovani proizvodni menadžment sistemi, inženjering studije, upravljanje proizvodom), upravljanje kvalitetom (ISO standardi i CE označavanje), zaštita životne sredine (energetska efikasnost, studije uticaja na životnu sredinu, IPPC). Od  1997. godine ovaj program je sufinansirao više od 680 malih i srednjih preduzeća.

Očekivani rezultati programa su koristi za MSP u smislu direktnog prenosa znanja i razmjena najboljih praksi, povezivanja preduzeća sa širim regionalnim i EU poslovnim i inovacijskim mrežama, te podrška implementaciji principa Akta za mala i srednja preduzeća.

Aktuelnosti

Women-in-Business

Poziv na seminar “Ključevi finansijskog menadžmenta”

| EBRD, Education, Edukacija, Žensko preduzetništvo | No Comments

Pozivamo Vas na radionicu za žene u biznisu pod nazivom “Ključevi finansijskog menadžmenta”, koja će se održati 19.-20.10. i 31.10.-01.11.2017. godine u prostorijama Privredne komore Republike Srpske. Analizirajte ključeve finansijske…

DSCN6018

Predstavljeni programi podrške malim i srednjim preduzećima u BiH

| EBRD, Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Na ovoj besplatnoj prezentaciji, kojoj je prisustvovalo više od 60 predstavnika domaćih privrednih društava, rečeno je da Evropska banka za obnovu i razvoj implementira kreditnu liniju za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH u iznosu od 20 miliona eura iz fondova EU.

EBRD

Javni poziv za sufinansiranje poslovnih savjeta i konsultantskih usluga za MSP

| EBRD, Novosti iz Komore, slide | No Comments

EBRD ASB objavio je javni poziv za sufinansiranje poslovnih savjeta i konsultantskih usluga u malim i srednjim preduzećima u 2016. godini.

Seminar EBRD

Održan seminar: „Obračun izvoznih cijena i distribucija na stranim tržištima“

| EBRD, Edukacija, Novosti iz Komore, slide | No Comments

„Obračun izvoznih cijena i distribucija na stranim tržištima“, bila je tema dvodnevnog seminara koji su Privredna komora Republike Srpske i Evropska banka za obnovu i razvoj organizovale u prostorijama Komore u Banjoj Luci.

izvoz u SAD

Seminar: Obračun izvoznih cijena i distribucija na stranim tržištima

| EBRD, Edukacija | No Comments

Evropska banka za obnovu i razvoj, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, organizuje trening na temu „Obračun izvoznih cijena i distribucija na stranim tržištima“,  koji će se održati 14-15….

EBRD

Programi podrške za mala i srednja preduzeća – Kako povećati konkurentnost?

| EBRD, Novosti iz Komore, Projekti, slide | No Comments

Privredna komora Republike Srpske i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, u saradnji sa EBRD SBS programom, organizоvali su danas u prostorijama Komore u Banjoj Luci Konferenciju „Programi podrške za mala i srednja preduzeća – Kako povećati konkurentnost?“.