cei memo

Privredna komora Republike Srpske, u okviru programske podrške Centralno-evropske inicijative (CEI), implementira projekat ShareIT Platform – Platforma za razmjenu relevantnog IT iskustva, informacija, znanja i obuka, tj. ponude i potražnje proizvoda i usluga (Sharing of relevant electronic IT experience, data, knowledge, trainings, webinars, offer and demand via new Platform).

Centralno-evropska inicijativa (CEI) nastala je 1989. godine iz „saradnje četiri zemlje“ (Italija, Austrija, tadašnja SFR Jugoslavija i Mađarska), a danas broji 17 članica: Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora (Austrija je tokom 2018. godine odlučila da istupi iz članstva). CEI je regionalni međuvladin forum posvećen podršci evropskim integracijama i održivom razvoju, kroz saradnju između svojih država članica, kao i sa Evropskom unijom, međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Strateški ciljevi CEI odnose se na procese evropskih integracija, sa fokusom na saradnju unutar članica CEI zemalja, koja se ogleda kroz realizaciju aktivnosti usmjerenih na prenosu znanja i najboljih praksi, te provodjenju zajedničkih projekata institucija zemalja CEI-a, budući da CEI raspolaže sopstvenim fondovima za finansiranje, odnosno ko-finansiranje projekata saradnje.

Projekat ShareIT Platform, koji će trajati šest mjeseci, sufinansira Centralno-evropska inicijativa (CEI), sa učešćem od 55% ukupne vrijednosti projekta.

Cilj projekta ShareIT Platform je pružanje podrške poslovnim subjektima u suočavanju s vanrednom situacijom, izazvanu virusom COVID 19, pomoću IT alata koji je u stanju da brzo odgovori na potrebe MSP-a.

Prvi specifični cilj je povećanje IT i digitalnih kapaciteta MMSP kroz proces unapređenja znanja i vještina u cilju primjene savremenih IT alata i tehnologija u komunikaciji i poslovnim procesima.

Drugi specifični cilj je povezivanje i unapređenje saradnje MMSP iz različitih sektora u cilju razmjene informacija, prenosa znanja i najboljih praksi u pogledu raspoloživih kapaciteta, postojećih lanaca vrijednosti i mogućnosti proizvodnje potrebnih proizvoda u uslovima COVID-a.

Projekat će omogućiti privrednim društvima da putem posebne platforme za razmjenu informacija, znanja i iskustava omogući realizaciju poslovnih aktivnosti i u uslovima COVID-a.

Ciljna grupa su izvozno orijentisana privredna društva, koja su se suočila sa posljedicama pandmije, izazvane virusom COVID 19.

U okviru projekta organizovaće se obuke za privredna društva i zaposlene u Komorskom sistemu o raspoloživim IT alatima, takođe, biće razvijena nova platforma za razmenu znanja i informacija o mogućnostima saradnje, koja će se promovisati u skladu sa promotivnim planom.

Olivera Radić

Rukovodilac Centra

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-139

+387 51 493-126

Željka Milić

Stručni saradnik

Centar za upravljanje projektima i analize

Branka Ćopića 6, 78000 Banja Luka

+387 51 493-138

+387 51 493-126

Dokumenti

Brosura

 Linkovi

Aktuelnosti

KonferencijaDT

Održana konferencija „Digitalna transformacija u Bosni i Hercegovini“

| Aktuelnosti, ICT, ShareIT Platform, Zanimljivosti IKT | No Comments

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa Granskim udruženjem za ICT u Privrednoj komori Republike Srpske, a u okviru projekta „Digitalna transformacija“, koji je financijski podržan sredstvima Bugarske razvojne…

Print Friendly
CEI

Komora uspješno realizovala projekat ShareIT Platform

| Novosti iz Komore, ShareIT Platform, slide | No Comments

Cilj projekta bio je pružanje podrške poslovnim subjektima u suočavanju s vanrednom situacijom, izazvanu virusom COVID 19, pomoću IT alata koji je u stanju da brzo odgovori na potrebe malih i srednjih preduzeća.

Print Friendly
printskrin predavanja

Održana online edukacija: „Skladištenje i čuvanje podataka u MSP (Cloud sistemi, Cyber security i Big data)“

| Edukacije, EEN, Novosti iz Komore, ShareIT Platform | No Comments

Cilj edukacije bio je: upoznavanje učesnika sa novim tehnologijama skladištenja i čuvanja podataka, koje doprinose smanjenju troškova poslovanja, povećanju dostupnosti i efikasnosti razmjene podataka i informacija; upoznavanje učesnika sa pojmom Cyber napad i predstavljanje najboljih načina zaštite; upoznavanje sa prednostima korištenja Cloud sistema i predstavljanje najboljih praksi za upravljanje Cloud-om; predstavljanje Big data koncepta i njegovog značaja za mala i srednja preduzeća.

Print Friendly
cyber2

Poziv na online edukaciju „Skladištenje i čuvanje podataka u MSP (Cloud sistemi, Cyber security i Big data)“

| Edukacije, EEN, Novosti iz Komore, ShareIT Platform, slide | No Comments

Cilj edukacije je upoznavanje učesnika sa pojmom Cyber napad i predstavljanje najboljih načina zaštite, sa prednostima korištenja Cloud sistema i predstavljanje najboljih praksi za upravljanje Cloud-om, te predstavljanje Big data koncepta i njegovog značaja za mala i srednja preduzeća.

Print Friendly
Print Friendly